Pepe Torrent i Josefina Salord, al pati de Can Saura, amb el fotògraf, que ha desenvolupat la trajectòria professional entre Menorca i Barcelona.  | I.P.D.R.

TW
0

«Es Pla és l’emoció i el repte de poder captar el moment en què el caixer s’enduu l’ensortilla. O l’expressió dels cavallers en córrer abraçats. Per jo és la màxima expressió, té un atractiu especial». Amb aquestes paraules definia el fotògraf Joan Capó Florit (Ciutadella, 1950) la significació que té per a ell un dels principals escenaris de les festes de Sant Joan.

Ho deia tot just acabar la presentació del llibre «Es Pla per Sant Joan. Imatge amb paraula», un volum de 180 pàgines i un parell de centenars d’instantànies amb què Capó ha anat documentant com es viu Sant Joan a l’esplanada del port. Fotos que van acompanyats d’una selecció de textos, poètics i en prosa, creant «una simbiosi i una multiplicació de significats».

Així ho apuntava Josefina Salord, qui ha revisat i seleccionat els textos. L’edició és de Pepe Torrent Pallicer i Krea, els quals, amb l’autor, han optat per dividir el llibre en capítols, en funció dels actes i dels protagonistes. Hi ha apartats dedicats als horts des Pla, als caragols, els jocs de s’ensortilla, ses carotes o el córrer abraçats, els músics o el jaleo.

No hauria quedat igual el llibre sense la interacció amb el text. Hi trobam escrits del bisbe Antoni Deig, Anna M. Ticoulat, Àngel Mifsud, Antoni Català, Llorenç Ferrer, Bep Joan Casasnovas o Joan F. López Casasnovas (Pere Xerxa). També, de narradors com Fernando Martí, Andreu Casasnovas, Antoni Moll, Pau Faner, Josep Portella o Maite Salord. El llibre es completa amb una reflexió de Marie-Hélène Beharel (Junts as Pla), qualque fragment de «Foc i Fum» de Joan Benejam, i unes lletres de la periodista mallorquina i molt sanjoanera, Àngela Alfaro.