Marta Jordi, Miquel À. Maria i Miquel À. Limón, ahir. | Gemma Andreu

TW
1

L’IME ha organitzat, a través del Grup d’Estudis de Premsa, de la Secció de Ciències Socials, les II Jornades de Premsa i Periodistes de Menorca que, amb el títol «El grup menorquí de ‘La Vanguardia’ d’entreguerres», es celebraran a la seu de Maó els dies 20 i 21 de maig.

Els ponents que participaran són la redactora en cap de «La Vanguardia» Susanna Quadrado, el periodista i membre de l’IME Miquel Àngel Limón, el dramaturg i professor d’universitat José Gabriel López Antuñano, la mestra d’Educació Infantil i Primària Margarita Florit, la llicenciada en Filosofia i Lletres Eloisa Ruiz Fernández, i el catedràtic emèrit de Periodisme i exdirector del diari «Menorca» Joan Cantavella.

Las IJornades es van centrar de manera monogràfica en un exponent del periodisme de menorquins d’entreguerres, Sadurní Xamenes, exemple del petit fenomen del periodisme a Catalunya i a Barcelona d’entreguerres, que es caracteritza per tenir noms de menorquins. «El primer és Xamenes que els anys vint i inicis dels trenta és un col·laborador setmanal a ‘La Vanguardia’ amb articles d’anàlisi de política internacional, la seva extraordinària dimensió periodística i biogràfica explica que se li dediqués les primeres jornades», segons Miquel À. Limón.

Les II Jornades tanquen el cicle que va iniciar la primera edició de 2019 amb Sadurní Xamenes perquè el fenom dels menorquins en el periodisme català d’entreguerres no quedava reduïda a ell, sinó que per atzar, donat que no forma part d’un moviment de pensament polític o periodístic que els va reunir, altres nou noms de menorquins acaben formant part d’aquesta espècie de constel·lació de periodistes que provenen de Menorca i acaben quallant la seva obra periodística a la Barcelona d’entreguerres. A més, la major part d’ells es van trobar a «La Vanguardia», com Àngel Ruiz i Pablo, a més dels tres fills Josep Maria, Jaume i Jesús Ruiz Manent, l’escriptor Màrius Verdaguer, a més de Gabriel Olives, Llorenç Lafuente Vanrell, Cosme Parpal i Liberto Callejas, entre altres, tots ells participen d’un moviment de renovació de la premsa a Catalunya i a Espanya, segons va subratllar Limón.

La coordinadora científica de l’IME, Marta Jordi, va remarcar «la importància de crear i obrir un espai de reflexió i debat sobre la premsa local i els periodistes menorquins, no només amb la mirada al passat sinó del present i de cara al futur». El conseller de Cultura, Miquel À. Maria, va destacar que «la tradició periodística de l’Illa està especialment vinculada amb la premsa de Barcelona no així curiosament amb Palma, que formava part de la mateixa província i era més propera geogràficament».