L’ensemble Astrolabi, de Perpinyà, tancarà el festival el 27 d’agost.

TW
1

El Festival de Música Antiga des Migjorn Gran tornarà aquest estiu a la seva cita anual. Serà del 18 al 27 d’agost i amb una programació que inclou cinc propostes, entre concerts, cursos i conferències-concert, que es duran a terme entre la parròquia de Sant Cristòfol i el Saló Verd.

L’esdeveniment que impulsen els integrants d’Il Gesto Armonico arriba ja a la seva onzena edició, encara que haurien de ser dotze, si no fos per la suspensió de 2020 per la pandèmia. Dotze anys que demostren que el festival està ben consolidat i que «compta amb un públic molt fidel, que ve a veure els concerts», apuntava ahir la violinista Eva Febrer.

Serà precisament Il Gesto Armonico, de Febrer, Laura Sintes (traverso) i Dimitri Kindynis (violoncel barroc), l’encarregat d’encetar el cicle de concerts, amb la col·laboració de tres músics que vindran de Mallorca, Juan Rodríguez (oboè barroc), Pere Casellas (fagot barroc) i Tomeu Mut (clavecí). Junts oferiran l’actuació que durà per títol «Venezia: La Reppublica della musica. Del Gran Tour a la glòria musical dels més humils», amb el qual proposaran un viatge per la Venècia de finals del segle XVII i principis del XVIII.

L’endemà mateix arribarà la segona cita del festival. El mallorquí Ferran Pisà, format en institucions com el Conservatorium van Amsterdam o l’Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc), vindrà as Migjorn Gran per a presentar el disc «1620», que neix de la voluntat de confrontar l’obra de tres autors de la primera generació de tiorbistes, Alessandro Piccinini, Bellerofonte Castaldi i Girolamo Kapsberger.

Dansa

Com en edicions anteriors, la dansa també forma part del festival. En aquesta ocasió, per fi, es posa a disposició del públic un curs de danses barroques que s’ha estat posposant des de 2020. Una formació intensiva de tres dies, a càrrec de Laura Sintes, especialitzada en la interpretació del repertori de dansa del barroc, que incidirà tant en la tècnica com en la pràctica.

Aquest curs, diu Febrer, esdevé «la principal novetat del festival, i neix amb una idea de continuïtat» en pròximes edicions.

Dylan Cox i Alexander Hopkins protagonitzaran una conferència-concert sobre les lires saxones dels segles VI i VII. En xerraran a partir d’instruments recuperats en jaciments arqueològics.

L’ensemble Astrolabi, de Perpinyà (França), serà l’encarregat de clausurar l’XI Festival de Música Antiga des Migjorn Gran, amb «Varii Scherzi», un repertori de música italiana dels segles XVII i XVIII, d’autors com Vivaldi, Corelli o Veracini, entre altres.

Des de l’organització confien que el públic segueixi donant el seu suport a un festival del qual, dotze anys després, en fan «un balanç positiu», precisament per aquest públic fidel amb què compta.