Clara Gardés va néixer el 9 de setembre de 1999 a Maó. 

TW
0

Una obra de la pintora menorquina Clara Gardés Nieto (Maó, 1999) penja a les parets del Museu Europeu d’Art Modern (MEAM Hall) de Barcelona en una exposició col·lectiva en la qual es mostren obres en petit format d’artistes internacionals, tant emergents com consagrats.

Es tracta de «I’ll always remember you», una aquarel·la de les dues que va presentar a l’exposició i que finalment va ser acceptada per l’organització.

Clara Gardés conrea la pintura figurativa i s’ha especialitzat en el retrat i el paisatge, i seguint el seu lema «Sentir i fer sentir»    es decanta per l’aspecte emocional i temàtiques d’amor. «He fet un projecte sobre els diferents tipus d’amor basat en la concepció greca d’Eros Phylos i Àgape».

El segon llinatge de l’artista maonesa -Nieto- ens il·lustra sobre els antecedents familiars en el món de l’art i la font que va beure quan era una fieta. El seu l’avi Juan Nieto era fuster i pintor, mentre que el seu besavi Manuel Nieto va ser pintor i professor de dibuix tècnic. «El meu l’avi em va inculcar l’amor per la pintura i va ser el primer que em va ensenyar a pintar», recorda.

La formació acadèmica de Clara Gardés s’inicia amb les classes d’art a l’Ateneu de Maó, després va cursar el Batxillerat Artístic a l’Escola d’Art de Menorca, per finalment cursar els estudis universitaris. El 2021 es va graduar en Belles Arts a la Universitat de Barcelona, a més de fer al tercer curs de la carrera un intercanvi Erasmus a Itàlia, donat que té bastants referents renaixentistes i amb la voluntat d’estudiar l’art i la cultura italiana, a més de l’idioma.

Actualment, està estudiant a Barcelona un màster en Formació de Professorat, en l’especialitat de Dibuix, «consider que està molt bé compaginar l’obra artística amb la docència, vaig fer unes pràctiques amb el màster i treballaré de professora», assegura.

De moment, ha participat en diferents exposicions, les primeres van ser les col·lectives de les Nits d’Art al port de Maó el 2019 i 2021 -la de 2020 no es va celebrar a causa de la pandèmia de la covid-19- i actualment participa en la MEAM Hall, a Barcelona, que pretén visualitzar els treballs d’artistes emergents i altres més consolidats i estarà oberta al públic fins    al pròxim mes d’agost. De moment, l’exposició ha tingut més de 7.000 visitants.

Exposició individual

Gardés té previst participar en una exposició col·lectiva a l’estiu a Barcelona i, a més, a finals d’any farà la seva primera exposició individual, que tindrà lloc del 9 al 31 de desembre a la galeria Pinzellades d’Art, a Alaior. «Vaig tenir una sèrie de problemes per trobar un lloc on exposar de forma individual la meva obra, pensava que seria més fàcil, has de demanar amb prou antelació per poder exposar», subratlla.