Pilar Alonso va quedar captivada la primera vegada que va veure Villa Jardín, a Sant Lluís. | Toni Seguí

TW
0

Els pròxims dies 2 i 3 de juliol, a les 21.30 hores, tindrà lloc una nova edició dels Concerts Villa Jardín, amb la particularitat que seran els darrers després d’una trajectòria musical de 26 anys. En aquesta ocasió, els pianistes Daniel Ligorio i Marco Mezquida posaran cada un amb el seu estil el colofó d’or a un projecte musical impulsat per Pilar Alonso.

El primer concert, de música clàssica, serà protagonitzat pel pianista Daniel Ligorio, que ha intervingut en diverses ocasions en aquests concerts que amb perserverança s’havien fet un lloc en el panorama musical de l’Illa, mentre que el segon anirà a càrrec d’un menorquí, el pianista Marco Mezquida, gràcies a la voluntat de Pilar Alonso que fos un intèrpret menorquí qui tanqués el cicle.

L’alma mater dels Conciertos de Villa Jardín, Pilar Alonso, ha anunciat la venda de la casa i, per tant, la finalització d’aquest projecte musical que va impulsar de forma personal el 1996 i que a partir de 2000 se’n va fer càrrec la Fundación Internacional para la Difusión de las Artes y Humanidades (Fidah), que ella mateixa ha presidit amb la col·laboració de diferents patrons. «Ja són molts anys, em cans de viatjar, em faig gran i tot té la seva fi. El que més em costa és deixar els Concerts de Villa Jardín, em fa molta pena, però és el que ha de ser, és la vida», assegura entristida.

La relació de Pilar Alonso amb Menorca va començar el 1983, quan vivia i treballava a París i amb 40 anys va decidir que volia ser pintora i viure a una illa, perquè assegura que els pintors només poden viure i treballar en illes. «Anava molt al Centre Pompidou, que tenia una biblioteca fantàstica i vaig mirar llibre sobre illes, com Malta, Mallorca o Eivissa, entre altres. Les dues darreres ja eren prou conegudes, jo cercava un embruix especial, un misteri, un lloc més desconegut, més autèntic, un amic meu em va recomanar Menorca i el novembre vaig venir aquí. Durant una setmana vaig recórrer l’Illa però no trobava res que m’agradés, fins que a Sant Lluís em van mostrar aquesta casa amb jardí que me va captivar des del primer moment i en tres dies la vaig comprar», recorda.

Música clàssica

El 1996 van començar els Concerts de Villa Jardín, cada estiu organitzava una sèrie de concerts de música clàssica per escoltar artistes de renom nacional i també internacional i joves músics al principi de les seves carreres, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Lluís, a qui agraeix el suport durant tots aquests anys. «En realitat la idea dels concerts va ser de Rosina Ballester, quan era presidenta de Joventuts Musicals de Maó, ho vaig plantejar al que llavors era regidor de Cultura,Antoni Pons Salom, li va agradar la idea i em va dir que m’ajudaria en la cessió de cadires i en la logística», assenyala.

Vint-i-sis anys d’història, més de 100 concerts, concursos per a joves intèrprets i l’orgull d’haver escrit de forma desinteressada una pàgina d’amor a la música.

Programa

Les actuacions

Dissabte 2 de juliol

A las 21.30 hores concert    a càrrec del pianista Daniel Ligorio que interpretarà sonates de Beethoven. «Claro de Luna», sonata per a piano núm. 14 en do sostingut menor op 27 n.2, ‘Quasi una fantasia’: Adagio sostenuto, Allegretto, Presto agitato;    «La tempestad», sonata per a piano núm 17 op. 31 n.2: Largo-Allegro, Adagio, Allegretto; i «La aurora», sonata per a piano núm. 21 en do major op. 53: Allegro con brio, Introduzione-adagio molto-attacca, Rondo-Allegretto moderado. És un viatge interior en la personalitat creativa del compositor alemany en el que es mostra l’anhel d’aconseguir la pau, la llum, l’acceptació i la creativitat.

Diumenge 3 de juliol

A las 21.30 hores concert a càrrec del pianista Marco Mezquida que oferirà composicions i improvisacions seves, a més de peces o cançons d’altres autors que anirà presentant al llarg del concert.