Imatge de la presentació del Festival de Música d'Estiu de Ciutadella. | Gemma Andreu

TW
0

Cinquanta anys compleix el Festival de Música d’Estiu de Ciutadella, una efemèride que Joventuts Musicals vol celebrar com es mereix, amb un extens programa format per nou concerts força atractius, del 9 de juliol al 29 d’agost, protagonitzats per artistes com Ana María Valderrama, Luis del Valle, Martín García, Cosmos Quartet, el Cor Jove Nacional de Catalunya o, en clau local però amb gran projecció mundial, el pianista Marco Mezquida, que actuarà acompanyat per una altra figura destacada, Juan de la Rubia.

Des de Joventuts Musicals preparen aquest festival de manera molt especial. Perquè «cinquanta anys són una data important a celebrar i cinquanta Festivals de Música d’Estiu, una fita històrica en la vida del nostre poble.»

Així ho apuntà la presidenta de l’entitat ciutadellenca, Pilar Carreras, durant la presentació del festival, ahir dematí a l’Hotel Can Sastre. «Joventuts Musicals de Ciutadella fa cinquanta anys va encendre una flama en una època en què ens deixondíem encara de foscor». Per açò, digué Carreras, «no s’entén Ciutadella sense la música, el teatre, la literatura, la pintura, tot açò que forma part de la nostra identitat i del que podem oferir per fer una societat millor», defensà.

És aquí on la música ha jugat un paper fonamental, amb una entitat que és «independent i lliure, com ho és l’expressió artística més pura, perquè neix de l’ànima del poble».

Carreras recordà la importància de tota la família de Joventuts Musicals, des dels presidents i les juntes que l’han presidit, fins al darrer dels seus socis, que «any rere any anau donant suport» a tota l’activitat que genera l’entitat.

Igualment, en l’acte d’ahir es va presentar la imatge oficial del festival. És obra de l’escriptor i pintor Pau Faner, amb una violinista al bell mig de Ses Voltes. «És un honor per a Joventuts Musicals tenir un cartell amb el teu nom», agraí a l’autor, present.

L’OCIM i Marco Mezquida

El festival es desenvoluparà en quatre escenaris, el Teatre des Born, el Seminari, el Socors i la Catedral, i comptarà amb la presència de músics menorquins, començant per l’Orquestra de Cambra Illa de Menorca, que presentarà un programa simfònic amb la «5a simfonia en do menor» de Beethoven i l’obertura de «Le nozze di Figaro». Mentre, Marco Mezquida i Juan de la Rubia seran els encarregats de clausurar el cicle de concerts, amb una actuació que, a partir de Bach, derivarà en l’univers d’improvisacions dels músics.

Pilar Carreras es congratulà per les facilitats de tots els músics a l’hora d’acceptar l’oferiment de venir a tocar a Ciutadella. Destacà especialment l’interès del Festival de Música Antiga dels Pirineus, el Moviment Coral Català, la Fundació Ramon Llull i Acadèmia 1931, que han proposat dues col·laboracions «que hem acceptat de bon grat, pel valor artístic que tenen, però també pel valor de germanor» amb aquestes entitats que comparteixen el mateix «ideari» com associacions.