La presidenta del Cercle Artístic de Ciutadella, Lina Pons, va lliurar el premi a la dramaturga catalana en una gala celebrada al Teatre municipal des Born | Gemma Andreu

TW
0

La dramaturga catalana Lluïsa Cunillé Salgado va guanyar aquest dissabte el XLVII Premi Born de Teatre amb la seva obra «El gos», guardó que va rebre en el transcurs de la gala celebrada al Teatre municipal des Born, de Ciutadella. És la tercera vegada que Cunillé s’adjudica el Premi Born de Teatre, les dues anteriors van ser el 1999 amb «L’aniversari» i el 2010 amb «El temps», igualant la marca de Josep Maria Miró, que va guanyar els anys 2009, 2011 i 2020.

El premi, dotat amb la quantitat de 14.000 euros, també contempla l’edició de l’obra guanyadora en les quatre llengües oficials de l’Estat, és a dir, català, castellà, euskera i gallec.

El jurat del certamen literari va destacar la sensibilitat i clarividència amb què Lluïsa Cunillé tracta el tema del fracàs de l’educació i de la cultura, de les il·lusions perdudes davant d’un món dominat pel poder i pels abusos del poder. També va valorar l’ús d’una teatralitat oberta, sensible la mutabilitat dels signes, que du a qüestionar les veritats establertes i a repensar la necessitat d’interpretar el món. «El gos» es va imposar a les altres dues finalistes, «Biosapiens» i «Drets humans».

L’acte de lliurament del guardó literari, que va ser presentat pel periodista i vocal de la junta directiva del Cercle Artístic Miquel Àngel Limón, va comptar amb la representació de l’obra «El desmoronamiento de la ternura», amb què Luisma Soriano Ochando va guanyar el Premi Born de l’any passat. Plataforma Conectada/Compañía Ferroviaria va ser l’encarregada de donar-li vida damunt l’escenari al llarg d’una hora i mitja, amb la direcció de l’autor de l’obra.

«El desmoronamiento de la ternura», obra guanyadora el 2021 | Gemma Andreu

Primera vegada

La secretària del Premi Born, Itziar Lecea, va destacar que enguany ha estat la primera vegada en la història del Premi Born que s’ha pogut representar l’obra guanyadora de l’edició anterior, amb la coincidència que així es complia el desig de Mariló Molina, actriu i esposa de Luisma Soriano, que l’any passat va expressar el seu anhel de pujar dalt l’escenari d’un teatre que li havia provocat una gran admiració.

Lecea va expressar l’agraïment de l’entitat cultural a les cinc persones que han fet la feina de preselecció dels 158 textos que enguany s’han presentat al Premi Born: Iban Beltrán, Rafel Duran, Rosa Molero, Sergi Marí i Bernat Joan, una tasca prèvia a la deliberació del jurat, que enguany ha estat format per Denise Duncan, actriu, productora, dramaturga i directora d’escena; Laurent Gallardo, professor d’estudis hispànics i catalans a la Universitat Grenoble Alps; Laura Pons, actriu de teatre, cinema i televisió; Josep Ramón Cerdà, director gerent del Teatre Principal de Palma, dramaturg, director teatral i gestor cultural; i Jaume Gomila, filòleg, professor i gestor cultural.

A més, Lecea va tenir un emocionat record a la memòria de Juan Vicente Martínez, professor de Filologia Anglesa a la Universitat de València i membre del jurat inicial a qui una mort inesperada va privar de completar la seva feina.