'Nomeolives', d'Àlvar Triay, el 10 d'agost

TW
0

L’Splendid Festival, proposta cultural estival al Teatre Principal de Maó, es dedicarà enguany de forma exclusiva als artistes locals, amb el lema «Km.0», amb la voluntat de destacar el talent i la cultura autòctones de l’Illa. Està programat per celebrar-se a partir del mes de juliol i durant l’estiu, i pensat per oferir una experiència musical i teatral única i diferent.

Segons informen els organitzadors en un comunicat, l’Splendid Festival Km.0 «presentarà un tast de música i teatre, amb presència de noms ben coneguts. Amb un orgullós enfrontament de les seves arrels, el festival promet una experiència cultural molt menorquina, per delitar al nostre públic i fer-nos conèixer a tota la gent que ens visita».

La programació musical se podrà veure i escoltar el dijous 27 de juliol, a les 21 hores. Sobre l’escenari sonaran les melodies de «Musidoscopy», l’últim treball del Baba Ganoush Quartet, format pel clarinetista menorquí Tolo Genestar, el violoncel·lista Miquel Àngel Aguiló, de Mallorca, l’acordionista Gori Matas i el contrabaixista Xisco Aguiló. La proposta és «un viatge musical que abasta dels sons més clàssics fins al swing, incloent-hi, també, l’arrel del klezmer. Amb una sonoritat plàstica i còmoda, les seves melodies despreocupades ens evocaran escenes cinematogràfiques i ens portaran a records entranyables».

El teatre també serà present. La data escollita és el dijous 10 d’agost, a les 21 hores, l’obra «Nomeolvides», d’Àlvar Triay, «una obra que tracta sobre els silencis personals i familiars, els secrets ocults entre les parets dels petits pobles, que aclaparen però també ofeguen». Explica «una vida feliç, del despertar, però també de càrregues, records ocults i de l’homosexualitat. També reflexiona sobre la pèrdua, tant dels que se n’han anat com dels qui romanen». L’obra va ser guardonada amb el Premi a la Millor Dramatúrgia als premis Mostra’t, de Barcelona.

Erola Arcalis, nascuda a Menorca i resident a Londres, ha creat la il·lustració del festival, «amb un estil que captura l’essència de l’esdeveniment i reflecteix la riquesa artística de l’illa de Menorca i la seva cultura única».

Ángel Martín, protagonista de la programació d'estiu

Per aquest estiu, el Teatre Principal ha programat una variada oferta d’espectacles, de dansa, música, humor i teatre, entre els quals destaquen propostes en clau local, combinades amb artistes de renom, nacionals i internacionals.

A part de les cites incloses en l’Splendid Festival, passaran pel ‘Principal’ els integrants de Dansa-Lô amb motiu dels 30 anys de l’entitat (1 de juliol) i Joventuts Musicals celebrarà el 50è Festival de Música de Maó juntament amb l’Orquestra de Cambra, que assoleix el seu 25è aniversari. Ho faran interpretant «La Novena» de Beethoven (8 de juliol).

El 3 d’agost hi haurà la «78 i... Gala d’Estrelles de la Dansa» i dia 23 el còmic Ángel Martín presentarà l’espectacle «Punto para los locos #POST-IT».

Pel mes de setembre arribarà una proposta innovadora, els dies 22, 23, 29 i 30. És «Cartografies sonores: Maó. Ciutat submergida», una experiència immersiva i audioguiada on el públic es transforma en intèrpret i executant de l’escenari urbà

El Cranc Festival ha escollit el Teatre Principal per a tancar l’edició d’enguany, i ho farà amb la cantaora Rocío Márquez i el productor de música urbana i electrònica, Bronquio, per a presentar el seu disc conjunt «Tercer cielo».

A més, dia 30, la violoncel·lista Viola de Hoog oferirà un concert dedicat a Bach i la seva família. La programació inclourà igualment dos grans concerts més, per l’aniversari de Joventuts Musicals, que l’entitat presentarà pròximament.

Programa
  • 1 de juliol, 19 hores. 30 anys de Dansa-Lô
  • 8 de juliol, 21 hores. La Novena de Beethoven, Orquestra de Cambra Illa de Menorca
  • 27 de juliol, 21 hores. Splendid Festival Km.0, Musidoscopy - Baba Ganoush Quartet
  • 3 d'agost, 21 hores. 78i... Gala d'Estrelles de la Dansa, Fundació Rubió
  • 10 d'agost, 21 hores. Splendid Festival Km.0: Nomeolvides, d'Àlvar Triay
  • 23 d'agost, 21 hores. Ángel Martín: Punto para los locos #post-it
  • 22 i 29 de setembre, 18.30 y 20 hores. 23 i 30 de setembre, 12 hores. Cartografies sonores: Maó. Ciutat submergida
  • 24 de setembre, 13 hores. Tancament de Cranc Festival: Rocío Márquez + Bronquio
  • 30 de setembre, 20 hores. La família Bach i Handel