Els Quaderns de Folklore sumen 11.200 refranys

Josep Portella publica el sisè tom d’«Expressions, dites i refranys de Menorca»

El sisè volum d’«Expressions, dites i refranys d’ús a Menorca», que presenta Josep Portella

TW
0

El sisè volum d’«Expressions, dites i refranys d’ús a Menorca», que forma part dels Quaderns de Folklore, incorpora 2.096 nous exemples de la mà de Josep Portella. Aquest volum, que ha estat imprès a Gràfiques Menorca, comença amb els mots dominants de «grinyolar» i «grinyols» i acaba amb «merda» i «emmerdar», fins a arribar a un total comptant els sis volums d’11.219 expressions. Es tracta d’una iniciativa conjunta del Col·lectiu Folklòric de Ciutadella i el Centre d’estudis Locals d’Alaior, que compta amb el suport del Consell insular i els ajuntaments de Ciutadella i Maó.

Josep Portella assenyala que una de les pautes que ha seguit en la recopilació de les expressions, dites i refranys és l’agrupació de mots dominants, bàsicament el masculí/ femení i el singular/plural, un fet que trastoca lleugerament l’ordre alfabètic rigorós, però que a seu parer seu és millor per a la seva lectura; a més, també ha seguit el mateix criteri quan el mot dominant és un verb.

Quant a les entrades, Portella apunta que es comença amb la frase corresponent amb negreta, amb l’objectiu de destacar-la del conjunt, i a continuació s’informa entre parèntesis de la font.

Assenyala que l’ús o no de l’asterisc en les entrades presenta un doble significat: les expressions que van acompanyades d’asterisc significa que encara estan vives i que s’empren de forma regular, mentre que l’absència de l’asterisc vol dir que són frases en desús i que han desaparegut de la parla dels menorquins. En aquest sentit, apunta que les frases extingides pertanyen al món rural, al món meteorològic i al món religiós, a conseqüència de la despoblació del camp, la substitució de la meteorologia popular per la meteorologia científica i televisiva, i la secularització de la societat.

Dites i refranys menorquins

Mentida/er

Mentida pura, pecat etern, qui diu mentides se’n va a l’infern.

Sa mentida té es peus petits, per açò és bona d’agafar.

 Rondalles i cançons, mentides són.

Si dius mentides te cauran ses dents.

És més bo d’agafar (s’agafa més prest) un mentider que un coix.

Un bon mentider sempre diu qualque veritat.

Un mentider és més bo d’afinar que una campana.

Un mentider ha de tenir bon cap.

Llum/llums

Apaga es llum, que en Sintes riu.

Colgar-se amb un mateix llum.

En tost de donar llum, dona fum.

En haver apagat es llums, tots som iguals.

Encendre un llum a Déu i un altre al dimoni.

No anar bé ni amb un llum amb cruies.

No servir per fotre ni per fer llum

Qui no du es llum dret, vessa s’oli.

Un llum en es Sol no fa claror.