Alfie Masoliver transporta l’hivern americà a Alaior

L'artista obrirà el cicle d’exposicions estivals d’Alaior amb «Winterrise», una mostra que escenifica la monumentalitat del paisatge estatunidenc

Les fotografies les va capturar els novemrbres i desembre de 2021 i 2023 | Foto: ALFIE MASOLIVER

TW
0

L’univers de fotogràfic d’Alife Masoliver inaugurarà el cicle d’exposicions d’estiu d’Alaior d’enguany. Titulada «Winterreise», és la primera posada en escena de l’artista a Espanya. Es podrà visitar gratuïtament del 5 de juny fins al 9 de juliol al Centre Cultural Convent de Sant Diego.

Empresari, emprenedor i fotògraf autodidacte, Masoliver ha recorregut l’oest dels Estats Units capturant la immensitat dels paisatges i les petjades silencioses de la vida rural. Segons ell mateix explica, «Winterreise» «és un viatge extern reconvertit en intern, i el seu destí és trobar la pau al final del camí». Les imatges que la conformen no només mostren espais físics, sinó també una travessia emocional i espiritual.

Aquest recorregut visual recull l’experiència personal de l’artista durant els viatges realitzats entre els mesos de novembre i desembre de 2021 i 2023. L’hivern i la neu van transformar els paisatges de l’interior nord-americà en escenaris gairebé onírics, plens de silencis, atmosferes carregades i llums tènues. És en aquesta estacionalitat extrema on Masoliver troba la matèria per construir una narrativa visual impregnada de solitud i contemplació.

Visió europea del paisatge americà

L’exposició s’inspira en el road trip americà, en les fotografies de carretera que retraten escenes carregades de simbolisme. Masoliver hi reflecteix la bellesa i la duresa d’un territori inhòspit, amb carreteres infinites, cases aïllades i pals elèctrics com a únics testimonis d’un «espai desolat». El paisatge esdevé així molt més que un decorat: és el fil conductor d’un relat que interpel·la l’espectador.

Una de les singularitats més destacades de la seva obra és l’absència deliberada de persones. El rastre humà s’insinua a través dels objectes, les estructures arquitectòniques o els vehicles abandonats, però no es mostra mai de manera explícita. El silenci que envolta cada imatge accentua aquesta sensació d’aïllament i transforma el buit en protagonista. «Tu pots estar hores conduint i no trobar ningú en el trajecte», afirma l’artista. La solitud no és només un tema estètic, sinó una clau de lectura de l’Amèrica rural profunda, assenyala l’artista.

Amb exposicions prèvies a ciutats com Houston, Los Angeles, Washington o París, l’arribada de Masoliver a Menorca marca una nova etapa dins el seu recorregut artístic. «Winterreise» proposa una visió europea del paisatge nord-americà, marcada pel contrast entre l’admiració per la seva immensitat i la distància emocional.

De fet, l’artista sosté que un nord-americà no percep aquests paisatges de la mateixa manera: «No tenen el factor sorpresa; ells conviuen amb aquestes postals». Precisament, és la mirada forana, impregnada de fascinació i estranyesa, és la que li permet capturar la monumentalitat del paisatge.

A través d’aquesta immensitat, despullada d’artificis, s’inspira en l’imaginari dels paisatges romàntics del segle XIX. Igual que els grans artistes de l’època, cerca la poesia latent a la natura i explora la relació profunda entre l’ésser humà i el territori.

«Winterreise», el viatge hivernal de Franz Schubert en el qual s’inspira Masoliver

La col·lecció, que presentarà Alfie Masoliver a Alaior, està profundament inspirada en el cicle de leider «Winterreise» de Franz Schubert, basat en els poemes de Wilhelm Müller. L’obra musical, una de les més importants de la música clàssica, està impregnada de l’imaginari romàntic del segle XIX. Evoca la nit, la pèrdua i el viatge sense destí. A més, el paisatge cobra sentit a través de la mirada del viatger mentre esdevé interlocutora del vagabund.