Festes de Sant Joan 2014

Què saps de la festa de Ciutadella?

Un any més, l’Ajuntament organitza sessions didàctiques sobre Sant Joan i els seus orígens

|

Valorar:
preload

Durant la sessió, els fillets tenen l’oportunitat de provar sort amb l’ensortilla.

29-05-2014

Els alumnes de quart del col·legi de la Consolació de Ciutadella han estat els primers en participar en l'activitat que, cada any, l'Ajuntament posa a disposició dels centres per explicar els orígens, la simbologia i el sentit de les festes de Sant Joan. Una proposta que s'encar-rega d'apropar Carlos Torrent, bon coneixedor de les tradicions locals.

Aquesta és l'activitat que s'acostuma a fer cada any a la mateixa ermita de Sant Joan de Missa, fins a on es desplaçaven els estudiants amb autobús per rebre les explicacions a l'indret que dóna origen a les festes. Enguany però, davant la impossibilitat dels centres de fer front als costos del trasllat, s'ha obert una altra opció, duent les explicacions als mateixos centres.

Tot i la importància del context (alguns fillets trepitjaven per primera vegada l'ermita gràcies a aquesta activitat), la iniciativa es trasllada ara als centres, novament amb la col·laboració desinteressada de Carlos Torrent, qui il·lustra els fillets sobre els orígens de la festa, oferint les claus i responent els molts interrogants que expressen els propis joves, demostrant força interès en aprendre el màxim possible sobre aquesta tradició que aprenen a estimar des de petits.

Explicacions
Carlos Torrent explica l'origen de la festa arrelat a l'obreria de Sant Joan Baptista, i explica per què el cavall n'és protagonista, el per què dels colors de la bandera i de la creu, o l'origen de la música que es sona durant el Caragol des Born. Igualment, també ralla de la tradició de les avellanes, i explica les diferents tonades que hi ha a l'hora de sonar el tambor i el fabiol. A més, igual com ha fet sempre a Sant Joan de Missa, Carlos Torrent també es va endur a l'aula l'asta i l'ensortilla, «perquè tothom pugui provar d'agafar-la, i que vegin el que pesa» i el difícil que és endevinar l'anella al galop.

Aquesta activitat és oberta a tots els centres de Ciutadella, que poden sol·licitar-la a través de l'àrea d'Educació.

Comentar


Todos sus comentarios serán previamente moderados. Gracias por participar.

* Campos obligatorios
AnteriorSiguiente
Página 1 de 1

manumenorca
Hace más de 5 año

... Soy ateo práctico declarado y orgulloso, y aún así disfruto de la festa de sant Joan, y acepto las críticas a mi anticlericalismo, y las asumo pues esa es mi postura........ pero al bueno de Carlos no acepto le critiquen por su labor, pues si hablamos de estudios pedagógicos para dar charlas a los niños, mejor no hablamos de los "profesores de religión", que por ser no es ni una materia educativa real, ya puestos.

Valoración:-1menosmas

bil
Hace más de 5 año

¿Tangencial el tema religioso? Una cosa es el seguimiento de los actos religioso de la fiesta y otra es dudar del origen religioso de la fiesta. Si algú encara té dubtes sobre l'origen religiós de la festa senzillament ho no sap llegir o la seva postura anticlerical no li fa veure més enllà del nas (que ben potser, sigui açò).

No dubt de la bona voluntat del senyor Torrent. Però, la veritat sigui dita: per dur a terme sessions didàctiques escolars quin estudis, pedagògics i educatius, té aquest bon home?

Valoración:5menosmas

manumenorca
Hace más de 5 año

... Es un crack. Esta labor didáctica en un entorno lúdico es muy importante... Y sacar a los niños de la ermita para recibir las explicaciones en clase también, mejor focalizar el tema santjoaner en su vertiente festiva que en la religiosa, que es tangencial.

Valoración:-6menosmas
AnteriorSiguiente
Página 1 de 1