El darrer toc de fabiol va dissoldre la qualcada de les festes de Sant Bartomeu després de dues intenses jornades | Josep Bagur Gomila

TW
5

Ferreries va dir adéu ahir al segon dia de les festes de Sant Bartomeu, amb una intensa i calorosa jornada. Els actes van començar ben dematí amb el replec, i es va allargar fins el vespre, amb el darrer toc de fabiol, a les 19.35 hores.

Sant Bartomeu ha acomiadat els autèntics protagonistes de les festes, cavalls, caixers i cavallers. Quan encara no eren les nou del matí, el fabioler Joan Mir inicià el replec de la qualcada. Només els més matiners van acompanyar aquests primers moments, i va ser més tard, poc a poc, que s'anà incorporant més gent a la festa. I és que la disbauxa va durar tota la nit, amb gran animació pels carrers del poble.

Amb el replec completat, la qualcada es va dirigir cap al Pla de l'Església per iniciar el jaleo, que va ser més tranquil que el del vespre. Els cavalls anaren botant al ritme de la música, fent gaudir els presents, també els majors que ocupaven l'entarimat de davant l'Ajuntament i que aplaudien cada un dels bots que els genets els dedicaren.

Així s'anaren completant les tres voltes del jaleo, i a les 14.25 hores el fabioler passava per davant l'Ajuntament i començava la volta de les canyes.

Noticias relacionadas

La festa va continuar amb les protocol·làries voltes pels carrers del centre, i a les 17.30 hores la qualcada es dirigia ja cap a l'Església de Sant Bartomeu per celebrar-hi la missa de caixers. Era un dels darrers actes, abans de la beguda de caixers i el darrer toc de fabiol que donava per dissolta la qualcada fins l'any que ve.

Amb la qualcada ja dissolta, el protagonisme recaurà avui dematí en uns altres animals. A partir de les 11 hores, el Pla de l'Església tornarà a ser l'escenari d'un jaleo, però en aquest cas el d'ases.
Els actes a Ferreries començaran a les 10 del matí, amb l'eucaristia que es celebrarà a l'Església de Santa Maria, en record dels vesins que han mort durant el darrer any.

Els ases prendran protagonisme a les 11 hores, en un jaleo organitzat pel Club Hípic i l'Ajuntament.

De l'esvalot del Pla de l'Església es passarà després al que hi haurà a la Plaça Espanya (14.30), on s'hi farà una activitat ben refrescant, una festa de l'espuma.

A les 19.30 hores Sa Xaranga farà un espectacle infantil al carrer Nou, i a les 22.30 hores hi haurà la gran revetlla amb l'Orquestra Huracán i Dj Febre. El final de festa arribarà a mitjanit, amb els focs artificials.