Bots i ensurt. Just començar el Jaleo la pota d’un cavall ferí el cap d’un altre genet, però va ser un esglai que finalment no afectà l’acte d’explosió festiva | Gemma Andreu

TW
3

Sant Lluís vibrà ahir en la vivència d'una multitudinària primera jornada de festes. L'encanteri festiu s'inicià en sentir-se el primer toc de fabiol, quan el fabioler, Jordi Orell, sonà la tonada festiva després de lliurar-se la bandera al caixer fadrí, Miquel Pons. Passaven pocs minuts de les cinc del capvespre quan s'inicià el replec de tots els caixers i cavallers santlluïsers, i al Molí de Dalt, dels genets de fora poble. Un cop reunida la qualcada, la comitiva es dirigí a l'Ajuntament on una gentada assistí a la sortida del caixer batle de l'Ajuntament, Javier Pons Pons, i s'incorporaren el caixer pagès, el veterà Juan José Villalonga, i el caixer municipal, Fernando Sanz; per a continuació sumar el caixer capellà, Francisco Cardona, des del Pla des Rector.

Noticias relacionadas

Devers les sis del capvespre, els 57 genets de la qualcada van fer els caragols de recorregut pels carrers del poble, despertant al seu pas les expressions d'alegria dels santlluïsers. Dos cavallers van despertar especialment les mostres d'estimació: el genet més vell, el caixer pagès Juan José Villalonga, de 74 anys, i el més jove, Enric Gomila, de 13 anys. Mentre l'ambient s'anava embullant al poble, al tombant del capvespre es celebraren les Solemnes Completes, presidides pel caixer capellà, Francisco Cardona.

De la pregària, la qualcada passà a l'explosió festiva encetant el primer Jaleo davant l'església. Els genets foren els protagonistes del cos a cos de gent i cavalls al ritme de la música, amb l'estrena del caixer municipal, Fernando Sanz. Es lluiren especialment el caixer batle, Javier Pons, el caixer fadrí, Miquel Pons, i el caixer casat, Rafel Pons, més els tres caixers vocals: Jesús Pons, Juan Pons i Francisco Sánchez. La bulla del Jaleo es perllongà fins ben entrada la nit, per donar pas a la revetla popular i a la disbauxa festiva.