Entrega de la bandera | Dino Gelabert-Petrus

TW
9

Maó va viure anit el primer dels dos jaleos, en una nit molt esperada pels que gaudeixen d'aquests actes, els més multitudinaris de les festes de la Mare de Déu de Gràcia. Va ser, en una vetllada molt calorosa en què els ventalls van ser presents per refrescar mínimament l'ambient.

Eren les 21.20 hores quan entrà a la Plaça Constitució la fabiolera Laura Guàrdia, seguida del caixer fadrí Dani Florit, i la Banda Municipal de Maó començà a sonar les notes d'«El gato montés». Va ser el moment en que el portador de la bandera entregà l'estendard al regidor Simón Gornés, qui el va rebre des de dalt l'entarimat, junt amb els altres membres de la corporació municipal.

Amb rapidesa van desfilar els 140 cavalls que van participar en la primera tanda de festes. Un pas efímer de cada un dels cavallers per no retardar més l'inici de l'esperat jaleo.

Noticias relacionadas

En darrer terme, la caixera batlessa entrà al pla de l'església quan faltaven vint minuts per les deu del vespre, acompanyada per sa capellana i el caixer pagès, Josep Manguán i Miquel Orfila. Va ser una entrada que serví perquè els músics baratessin de partitura i passessin a les típiques notes del «Postillón de la Rioja». Era l'inici del jaleo. Era el moment en què esclatava la festa.

De cinc en cinc van anar entrant a la plaça els protagonistes d'aquests dies, en una esplanada plena de gent, especialment en els marges. Al centre, els més valents acompanyaven els cavalls, tot vigilant, especialment, entraven un poc més nerviosos.

Quan a incidències, destacar la caiguda d'una jove caixera durant la primera volta, encara que finalment només fou un ensurt i va poder tornar a qualcar just uns instants després.

La primera volta acabà just quan es complia una hora de l'inici del jaleo i amb un llarg bot de la batlessa, molt aplaudit pels assistents a la plaça, i que donava pas a la segona i a la tercera volta del jaleo.