Exemple de poc respecte. Uns joves intenten agafar s’ensortilla de l’asta d’un cavaller, que amb la cara expressa la seva consternació pel fet. La decisió de córrer amb l’asta alçada i no amollar s’ensortilla fins el final vol evitar el tap de gent i guanyar en seguretat. | Josep Bagur Gomila

TW
24

La Junta de Caixers Senyors, l'Ajuntament de Ciutadella, el caixer senyor i els caixers pagesos han acordat mesures perquè l'acte de s'ensortilla guanyi en seguretat i per evitar el tap que es crea en aquest punt dels Jocs des Pla.

La novetat enguany és que els cavallers que corrin s'ensortilla i se l'enduguin se'ls recomana no amollar l'anyella fins el final de la carrera. Això implica que els genets que endevinin s'ensortilla hauran de mantenir l'asta alçada, amb l'objectiu de no deixar caure al terra l'anella fins que no hagin acabat de córrer.

Al final des Pla hi haurà una persona encarregada que serà la responsable de recollir les ensortilles endevinades. Mentre, al cordó on es penja s'ensortilla hi haurà també persones encarregades de col·locar s'ensortilla de recanvi.

Amb aquesta mesura es vol evitar, per una banda, que es formi un tap baix s'ensortilla de gent que vol agafar l'anella per col·locar-la, com també evitar baralles i agilitzar el normal desenvolupament dels Jocs des Pla.

Noticias relacionadas

D'altra banda, la recomanació de que els cavallers que corrin s'ensortilla ho facin amb l'asta alçada fins el final vol evitar que la punta d'aquest element pugui ser un perill pel públic. També es recomana, que després de s'ensortilla els genets redueixin la velocitat de la carrera.

Informació als pagesos

D'aquesta decisió estan informant els dos caixers pagesos a cada un dels cavallers que visiten, aquesta setmana als llocs, per apuntar els genets a la qualcada.

Els dos caixers pagesos informen en directe en cada visita als l'amos, fills de l'amo i missatges sobre les mesures i els demanen col·laboració perquè els actes siguin àgils el dia de Sant Joan. Són mesures que es prenen després de l'accident mortal des Pla de l'any passat.