Sant Joan 2015

189 genets a la qualcada

Enguany hi haurà quatre cavallers més que el 2014 i un total de 255 cavalls, sis menys que a les festes de l’any passat

|

Valorar:
El caixer pagès Carlos Taltavull dóna la mà a un cavaller en presència del caixer senyor, l’altre caixer pagès i els fabiolers

El caixer pagès Carlos Taltavull dóna la mà a un cavaller en presència del caixer senyor, l’altre caixer pagès i els fabiolers

Josep Bagur Gomila

La qualcada de Sant Joan tindrà enguany un total de 189 genets, és a dir, 183 cavallers més els 6 membres de la Junta de Caixers. La xifra supera en quatre el nombre de genets de l'any passat (185).

El recompte es va tancar aquest dissabte a Ses Arenetes, en l'últim dia d'apuntar. Acudiren a inscriure's a la qualcada els pagesos ciutadellencs que fan feina a finques fora del terme de Ciutadella, els pagesos de llocs de fora terme propietat de ciutadellencs i els pagesos retirats.

La inscripció va tenir lloc al menjador del lloc de Ses Arenetes, on va fer d'amfitrió el caixer pagès de tramuntana, Carlos Taltavull Bosch. La taula d'apuntar estava presidida pel caixer senyor, Borja Morgades de Olivar, acompanyat dels dos caixers pagesos, Carlos Taltavull i Miquel Bosch, i els dos fabiolers, Juanlu Gelabert i Sebastià Salort, responsable de dur les dades de la inscripció a la qualcada. Mentre, madona de Ses Arenetes, Marga Cursach, oferia aigua fresca i pastissets, als pagesos que esperaven a la porxada el seu torn per apuntar-se. L'últim dia arribà després de que els dos caixers pagesos i el fabioler hagin visitat al llarg de tota la setmana els llocs de Ciutadella per apuntar els l'amos, missatges i fills de l'amo a la qualcada.

El més vell i el més jove

El més jove de la qualcada tornarà a ser Llorenç Pons Taltavull, de 9 anys i fill de l'amo de Torralbet. El seguiran Ignasi Moll Taltavull, de 10 anys i fill de l'amo de Torrellafuda (que enguany s'estrena), i Pau Bosch Marquès, de 10 anys i fill de l'amo de Lloc Nou.

Enguany, el cavaller de més edat serà Antoni Bosch Camps, l'amo retirat de Son Àngel, de 79 anys. Ell serà el major el dissabte de Sant Joan, mentre que el matí ho serà Miquel Moll Benejam, de 77 anys i l'amo retirat de Son Felip.

El dia de Sant Joan capvespre, el cavaller de més edat serà Cristóbal Bosch Camps, de Binidonaire, amb 76 anys. El següent és l'amo en Joan Fedelich, retirat de Torretrencada, també de 76 anys.

Comentar

Para poder comentar debes estar registrado y haber iniciado sesión.

AnteriorSiguiente
Página 1 de 2

Siguem practics
Hace más de 6 año

Sant Joan de Ciutadella es una festa inconstitucional ja que ses dones no poden ser Caixeres !!! Al.lucinant !!!

Valoración:-4menosmas

TALIBAN
Hace más de 6 año

Talibanes de Sant Joan, entre todos os vais a cargar la fiesta . Lo único que hace falta es sentido común. Y por lo que veo entre los que quieren poner puertas al campo y los que no evolucionan se están cargando la fiesta y consiguiendo que seamos el hazmereir de todos. Es patético lo que está pasando.

Valoración:-1menosmas

Joan (DeCiutadella)
Hace más de 6 año

A jo me sembla que si Sant Joan és una festa per la pagesia, si els protagonistes són ells... ¿Hem d'escurçar el nombre de participants perque hi ha massa gent i tot s'endarrereix en s'horari? Que qualcú m'ho expliqui. Sempre s'ha dit que Sant Joan no té horaris... ¿i ara hem de dir que "feim tard"? Si Sant Joan només n'hi ha un cada any ¿ha de ser més breu? ¿Tot s'ha de fer més ràpid? Una cosa que crec que sí que serviria, és no posar llum artificial as Pla, així segur que baixarien amb sol i també hi acabarien. Açò és el món al revés... Com que hi ha molta gent, que hi hagi manco cavalls... Quan la festa és seva i per ells!! Com més va, manco ho entenc, sa veritat...

Valoración:5menosmas

abispa
Hace más de 6 año

Estic dacord amb fabiol, a la resta de pobles no pot sorti cap caixer menor de 14-16 anys no ho tenc clar. com tambe nomes deixar sortir un maxim de dues tandes per caixer així no es concentrerien tants cavalls o caixers

Valoración:-8menosmas

fabiol
Hace más de 6 año

A part d’estar d’acord amb tots es altres de que es nombre de cavallers per tanda es tindria que limitar, també veig convenient i necessari posar un mínim d’edat per sortir a sa qualcada. Ja fa uns anys que dona sa sensació que hi ha una competició entre ses famílies del camp d’avam qui treu s’al·lot més jove, sense pensar que qualsevol dia i pot haver un disgust gros i després es mal ja estarà fet. També pens lo mateix des cavallers més majors que just just s’aguanten dalt es cavall, però al contrari que és més joves ells són prou grossets per saber on es fiquen!

Valoración:10menosmas

Menorquina
Hace más de 6 año

Estic en part d'acord amb es comentariis anteriors. És cert que hi ha molts de cavalls i cavallers, però pasa a sa majoria d'es pobles, a Alaior per exemple es diumenge fan una voltaje de Jaleo i canyes... Pero a quins caixers\ cavallers triam perque surtin a ses nostres festes i a quina deixam fora de sa cualcada?

Visca ses festes de Menorca i bon Sant Joan a tothom!

Valoración:10menosmas

Joan
Hace más de 6 año

Primero, totalmente de acuerdo con paco, y segundo, porque es fabioler que es de upcm, que tanto le gusta la austeridad no deja de cobrar por sant joan, que hay mucha gente dispuesta ha hacerlo sin cobrar. Qué responda el señor triay, gracias

Valoración:15menosmas

ciutadellenca
Hace más de 6 año

jo estic amb en Paco,vo volem masificació però no aturam de creixer amb nombre de cavallers i cavalls,despres ens caixam de que tot va en retart

Valoración:14menosmas

tatatero
Hace más de 6 año

Tenim un problema d'horaris que afecta tant als que estan a dalt es cavall com es que esteim a baix. Un problema que s'agreuja per sa manca de control en es nombre de cavalls i cavallers a cada tanda. Si controlassin aquest aspecte, els horaris de replecs, de convidades, etc., que també vol dir un nombre controlat de cavalls, guanyariem molta seguretat, molta.

Valoración:13menosmas

fachascucarachas
Hace más de 6 año

¿Cuantas mujeres participarán en la colcada?

Valoración:-41menosmas
AnteriorSiguiente
Página 1 de 2