Sortida de la Comitiva des Be | Neiva Ussel

TW
15

Després de tancar les portes de la cotxeria a les dues i quart de la matinada en la vetlla des Be, a la posada del caixer pagès de tamuntana aquest diumenge es van aixecar a les cinc i quart. Començava el ritual familiar d'adornar l'anyell amb els flocs de colors i vestir s'Homo des Be, Joan Taltavull Cursach. Després de l'arribada del fabioler, qui pintà les creus d'almangre al protagonista festiu, i del caixer pagès de Migjorn, el caixer casat i el caixer fadrí, la comitiva arribava a cercar sa capellana, al carrer Sant Jaume, pocs minuts abans de les vuit del matí amb un seguici de gent.

A fora de Cas Baró la multitud s'anava agombolant, expectant. Pocs minuts després de les vuit del matí el caixer senyor, Borja Morgades de Olivar, donava la benvinguda un a un als membres de la comitiva que arribaven frescs i amb cares de tranquil·la alegria. El casat noble era ple a dins de familiars i amistats, mentre que a fora una multitud anava omplint el carrer de Santa Clara de cap a cap.

Noticias relacionadas

La Comitiva des Be aprofità els moments abans del primer toc per fer-se fotografies de record amb les respectives famílies, beure aigua fresca i fer un refrigeri. Després de l'entrega de la bandera i les safates de plata, els protagonistes es van fer la fotografia oficial d'enguany a la sala principal del casat.

Mentre a l'interior hi havia nervis continguts, a l'exterior i a l'entrada de Cas Baró la multitud es mostrava esvalotada, esperant l'esclat de la festa amb el primer toc de fabiol. Els dispositius de Creu Roja estaven a l'aguait, sense que finalment es produís cap intervenció en el que es considera el dia més tranquil i íntim de les festes de Sant Joan.

Pocs minuts abans de les nou del matí, a l'interior de Cas Baró es va fer el silenci. El temps semblà quedar aturat. Tots estaven pendents del fabioler, i ell, del seu rellotge. De sobte, tocaren les nou, i puntual el tambor i el fabiol ressonà en primitiva melodia en els cors de tot Ciutadella. Es sentí un esclat col·lectiu d'alegria. Sense deixar de sonar, el fabioler inicià el recorregut al capdavant de la comitiva. Començava una intensa jornada de visites, en la festa més íntima i sentimental per als ciutadellencs.