Sant Joan 2015

Ciutadella obre el cor a la festa

Puntual i emotiu, el primer toc de tambor i fabiol va encetar el Dia des Be, una jornada festiva que uní tot un poble en un sol sentiment

|

Valorar:

Dia des Be 2015. Carrer de Santa Clara. Ciutadella de Menorca.

Miquel Angel Pons

Després de tancar les portes de la cotxeria a les dues i quart de la matinada en la vetlla des Be, a la posada del caixer pagès de tamuntana aquest diumenge es van aixecar a les cinc i quart. Començava el  ritual familiar d'adornar l'anyell amb els flocs de colors i vestir s'Homo des Be, Joan Taltavull Cursach. Després de l'arribada del fabioler, qui pintà les creus d'almangre al protagonista festiu, i del caixer pagès de Migjorn, el caixer casat i el caixer fadrí, la comitiva arribava a cercar sa capellana, al carrer Sant Jaume, pocs minuts abans de les vuit del matí amb un seguici de gent.

A fora de Cas Baró la multitud s'anava agombolant, expectant. Pocs minuts després de les vuit del matí el caixer senyor, Borja Morgades de Olivar, donava la benvinguda un a un als membres de la comitiva que arribaven frescs i amb cares de tranquil·la alegria. El casat noble era ple a dins de familiars i amistats, mentre que a fora una multitud anava omplint el carrer de Santa Clara de cap a cap.

La Comitiva des Be aprofità els moments abans del primer toc per fer-se fotografies de record amb les respectives famílies, beure aigua fresca i fer un refrigeri. Després de l'entrega de la bandera i les safates de plata, els protagonistes es van fer la fotografia oficial d'enguany a la sala principal del casat.

Mentre a l'interior hi havia nervis continguts, a l'exterior i a l'entrada de Cas Baró la multitud es mostrava esvalotada, esperant l'esclat de la festa amb el primer toc de fabiol. Els dispositius de Creu Roja estaven a l'aguait, sense que finalment es produís cap intervenció en el que es considera el dia més tranquil i íntim de les festes de Sant Joan.

Pocs minuts abans de les nou del matí, a l'interior de Cas Baró es va fer el silenci. El temps semblà quedar aturat. Tots estaven pendents del fabioler, i ell, del seu rellotge. De sobte, tocaren les nou, i puntual el tambor i el fabiol ressonà en primitiva melodia en els cors de tot Ciutadella. Es sentí un esclat col·lectiu d'alegria. Sense deixar de sonar, el fabioler inicià el recorregut al capdavant de la comitiva. Començava una intensa jornada de visites, en la festa més íntima i sentimental per als ciutadellencs.

Comentar

Para poder comentar debes estar registrado y haber iniciado sesión.

AnteriorSiguiente
Página 1 de 2

julioromero
Hace más de 5 año

Per evitar massificació podriem fer unas corregudes de bous a la mateixa hora que es pla. Aixi els mallorquins que las tenen prohibidas i podrian guaudir un poquet!!!

Valoración:-1menosmas

cabildu
Hace más de 5 año

facahscucarachas: la envidia no es buena. y hare un ginet amb llimonada a tu salud

Valoración:1menosmas

ciutadellenc
Hace más de 5 año

bien llegados sean todos los que vienen a disfrutar de nuestra gran i unica fiesta asi como quiero ser recibido yo cuando voy a otro lugar

Valoración:12menosmas

fachascucarachas
Hace más de 5 año

Porque sea una tradición no quiere decir que tengamos que celebrarlas como en los tiempos de antaño, las tradiciones pueden evolucionar, mira sino el resto de la isla. Sin acritud, pero vendría bien quitarle el poder de decisión a los de siempre - demasiado poder tiene aún la iglesia - y dar un toque de progreso acorde con los tiempos que corremos. Que lo paséis bien y cuidado con la pomada.

Valoración:-24menosmas

A fachacucarachas
Hace más de 5 año

Ses festes de Sant Joan són una representació de s'època medieval on hi tenim sa noblesa, es cler i els caixers, que són els pagesos que teníen un cavall i que defensaven sa terra quen Menorca era assetjada. En cap d'aquestes figures hi havia dones i és ben normal que en sa representació tampoc en hi hagi. No és matxisme, és ser fidel a sa tradició i a sa representació fidel tal i com era. Hi ha altres festes i representacions en que es paper principal és per ses dones i ningú diria que és feminisme. Molt bones festes a tots i que disfruteu de ses festes amb es respecte que es mereixen.

Valoración:42menosmas

fachascucarachas
Hace más de 5 año

¿Y cuantas mujeres salen en la colcada este año?, ah no!, que en Sant Joan son las únicas fiestas de Menorca en que las mujeres están vetadas. ¿Me equivoco?

Valoración:-56menosmas

Xec
Hace más de 5 año

Estaria bée que 23 i 24 de juny a Mallorca fessiu qualque cosa, encara que sigui amb cavalls o lo que vulgueu sa qüestió és que com a premi dels vostres estudis venir a agafar una bona tomàtiga no crec que sigui venir a gaudir i veure el que son ses festes de Sant Joan de Ciutadella, per fer açò ja podeu qdar a Mallorca...estaria bé que tingueu un respecte al significat de cada moment de sa festa...as molí NO es fa cap guerra d'avellanes i no es costum d'aqui abusar de ses al·lotes...animals aixi millor que no venguin o es quedin tancats a casa seva.

Valoración:36menosmas

Pedro
Hace más de 5 año

Ojalá mallorquines, hacer vuestra fiesta, el mismo día, y dejarnos la nuestra en paz. Gracias.

Valoración:56menosmas

Mallorquin
Hace más de 5 año

En Mallorca tenemos mejores fiestas!!!

Valoración:-82menosmas

alaurenc
Hace más de 5 año

jo preferesc, es sant joan de sa pobla.

Valoración:-83menosmas
AnteriorSiguiente
Página 1 de 2