Sant Martí 2015

Es Mercadal diu adéu a Sant Martí

|

Valorar:
preload
menorcamercadalsant marti

Els 48 cavalls que han conformat la qualcada han necessitat gairebé una hora per volta del jaleo

19-07-2015Kika Triay

Cavalls i cavallers van tornar a centrar tota l'atenció aquest diumenge, en el segon dia de les festes de Sant Martí. Va ser en una jornada força calorosa amb els termòmetres marcant els 30 graus. Això, però, no va fer minvar l'esperit festiu, i mercadalencs i visitants van gaudir fins el darrer instant.

A les 9 del matí, el fabioler Francesc Gomila va començar el replec. Ho feia poc després que les cornetes i tambors de Dalt Sant Joan comencessin a tocar diana.

A la qualcada s'hi incorporaren tots els cavalls fins a sumar-ne 48. Els darrers en afegir-s'hi van ser la caixera batlessa, Regina Sintes, i sa capellana, Joan Tutzó.

Jaleo

Tant als carrers com a la Plaça Constitució s'aprecià una clara minvada en el volum de gent en comparació amb el dia anterior. Un fet, aquest, que proporciona un ambient més familiar, en el que els més petits poden veure millor i de més a prop els protagonistes de la festa.

El jaleo es va desenvolupar a un ritme aproximat d'una hora per volta. Així, passats uns minuts de les 13 hores ja s'iniciava la tercera, després de la qual es va fer la tradicional entrega de les canyes verdes amb les seves culleretes de plata.

La Banda des Mercadal, dirigida per Litus Arguimbau, va amenitzar les evolucions dels cavalls al bell mig de la plaça, on es pogueren moure amb més llibertat pels espais més amples que hi havia.

Als perímetres de la plaça s'hi acumulava la majoria de la gent, i s'hi podia observar una gran col·lecció de càmeres, telèfons mòbils i tauletes tàctils, captant les estampes dels cavalls amb les potes enlaire, mentre una minoria els ajudava, braços amunt, des del centre de l'arena.

Acabat el jaleo a la plaça, la comitiva va començar el caragol pels carrers del poble, un recorregut que es va allargar fins quasi les cinc del capvespre, hora en què va començar la Missa de Caixers a l'església de Sant Martí, durant la qual es va repartir l'aigua-ròs.

L'acte religiós va donar pas a la recepció que l'Ajuntament ofereix als membres de la qualcada, en què el batle, Francesc Ametller, va pronunciar unes paraules d'agraïment pel bon transcurs de les festes. Així mateix, la caixera batlessa es mostrà emocionada després d'aquest primer any seu com a màxima autoritat dins la qualcada.

El darrer toc de fabiol va tenir lloc poc després de les 18.30 hores, després d'haver acomiadat als seus respectius domicilis a la caixera batlessa i a sa capellana.

Les festes de Sant Martí s'acomiadaven així fins el juliol de 2016, en el que serà el segon any de bienni per a la junta de caixers.

Comentar


Todos sus comentarios serán previamente moderados. Gracias por participar.

* Campos obligatorios
AnteriorSiguiente
Página 1 de 1

Josep Maria
Hace más de 4 año

Un dels Sant Martí mes flacs des darrers anys...

Valoración:-12menosmas

aruixxx
Hace más de 4 año

Quina pena de festes ja no son el que eran , malorkin i catalans a ca vostra.

Valoración:-13menosmas

parte des banyorum, no riguis tu ets un dells.
Hace más de 4 año

hi ha hagut moltes banyes, ha sigut un desastre

Valoración:9menosmas

Gordifofo
Hace más de 4 año

Gloriós Sant Martí! I glorioses ses marratxineres!

Valoración:-1menosmas

mercadal
Hace más de 4 año

hasta mañana con los fuegos artificiales no se dan por acabadas las fiestas .....

Valoración:13menosmas
AnteriorSiguiente
Página 1 de 1