La manca d’aglomeracions fa que els joves gaudeixin més del jaleo. | Javier Coll

TW
0

Menorca viu aquest cap de setmana les darreres festes amb cavalls, i per partida doble. A Alaior, tot és a punt per a la Festa des Caixers; i as Migjorn, per Sant Miquel, que es celebra amb jaleo cada cinc anys.

Alaior

A Alaior, amb les festes de Sant Llorenç ja en el record, la ciutat es prepara per rebre de nou a cavalls i cavallers, amb la Festa des Caixers, amb qualcada, bandera i jaleos.

És el Grup d'Amics de sa Festa des Caixers qui novament organitza, acabat ja l'estiu, aquesta celebració, més íntima i menys saturada que les festes d'agost.

El programa d'actes de la Festa des Caixers comença aquest divendres, amb un capvespre dedicat a la dansa, la música i la glosa. Així, a les places Constitució (19.30 hores) i des Ramal (20 hores) hi haurà activitats de ball en línia i de zumba fitness, respectivament, i el grup Els Puretones actuarà a Sa Plaça (21 hores). I a Dalt ses Penyes, nit de gloses, també a les 21 hores.

L'endemà, dissabte, els més petits podran passejar en poni a la Plaça des Ramal (des de les 11.30 hores), on el migdia hi haurà un gran dinar de paella. Serà l'àpat previ al cercavila (17.30 hores) que sortirà de l'Ajuntament, i a la trobada (18 hores) de la qualcada al Pla d'en Borràs, que arribarà fins a Sa Plaça per fer botar els cavalls al jaleo (20 hores) amb les notes de la Banda de Música Jove d'Alaior. I per acabar, ball al local d'ABSA (22.30 h.).

Diumenge començarà el cercavila a les 9 hores, i mitja hora més tard ho farà el replec, que conduirà els cavallers a la Missa de Caixers, a les 11 hores a Santa Eulàlia. Acabada la celebració, els cavalls tornaran a botar al segon jaleo, on es farà la corresponent entrega de les canyes verdes. Ja el vespre, Dit i Fet actuarà a Sa Plaça (20.30 hores).

Es Migjorn: Sant Miquel

As Migjorn, també tot ja és a punt  per celebrar Sant Miquel, una festivitat que arriba enguany acompanyada dels cavalls i cavallers que conformaran la qualcada. Aquesta festa es celebra de manera especial cada cinc anys, seguint un model similar al de la patronal celebració de Sant Cristòfol de ses Corregudes. 

«La gent ho espera perquè és una festa que només es celebra amb cavalls cada cinc anys», explicava  Teresa Pons, una de les integrants del grup organitzador dels actes d'enguany. I és que, com apunta ella, la tradició mana que cada quinquenni prepari la celebració un grup de joves d'edats entre els 20 i els 25 anys, que enguany correspon als nascuts entre 1991 i 1995. 

En el cas de Sant Miquel, com explica l'investigador Miquel Pons-Portella, aquesta és una festa que prové d'una antiga tradició al poble. Hi ha constància que des de finals del segle XIX fins a mitjans del segle XX, era costum anar a missa per Sant Miquel, per ser el primer dia del nou contracte d'arrendament entre pagès i senyor, que es feia de Sant Miquel a Nadal. Era per això que pagesos i missatges anaven a poble, a cavall, per assistir a la primera missa, ben dematí, abans de començar la feina al camp.

De fet, concreta Pons-Portella que hi ha testimoni d'aquesta tradició, almenys, fins 1946, i que es recuperà amb el format actual el 1980, amb una periodicitat quinquennal, sosté, «segurament per qüestions econòmiques, pel que costa organitzar-ho cada any».

Aquest divendres,  a les 20 hores hi haurà futbol, entre el CD Migjorn i el DOSA CF; a les 21 hores glosat al local d'ACR; i a les 23.30 hores, revetlla al camp de futbol amb Pele Punkautor i Cala Rock.

Els cavalls entraran en acció dissabte. Al repic de campanes i el passacarrers (17 hores) els seguirà el primer toc de fabiol (18 hores) a càrrec del fabioler Marc Pons, i l'entrega de la bandera al caixer fadrí, Miquel Sales, des de l'escala de l'Ajuntament. Serà així que començarà el replec, amb les solemnes completes (19 hores) i el primer jaleo. I per acabar el dia, revetlla amb Ritmo Menorca FM (24 hores).

Diumenge hi haurà diana (8.30 hores) i berenar popular al Pla de l'Església (9 hores), que donarà pas al replec i la missa de caixers (10.30 hores), que al seu temps precedirà el segon jaleo, amb el corresponent lliurament de canyes verdes.

La beguda es farà després, al local d'ACR, i a les 19 hores hi haurà jocs infantils amb l'Agrupament Escolta Cristòfol Barber. I per acabar, ball a la plaça amb l'Orquestra Huracán, a les 21.30 h, a la plaça.