Pont d’en Gil. Les germanes clarisses han representat elements que identifiquen trams del Camí de Cavalls a Ciutadella | Josep Bagur Gomila

TW
1

El missatge de Nadal del Betlem de Santa Clara és ben a prop nostre i està ambientat a paratges naturals de Ciutadella. Entre estalactites i estalagmites, Jesús neix a les Coves de Cala Blanca, com l'epicentre del pessebre de les germanes clarisses amb un missatge ecologista . S'han inspirat en l'Encíclica del Papa «Lloats sigueu», que comença amb el cant espiritual de Sant Francesc d'Assís, un cant a la creació i una oda al respecte a la natura. «És una crida a cuidar la casa comuna que és el nostre planeta i Menorca en ser Reserva de la Biosfera també l'hem de cuidar. Per això enguany el betlem es centra en casa nostra, l'Illa», explica Carme Mesquida, abadessa del Monestir de Santa Clara.

Les germanes han reproduït en un pessebre monumental un tram del Camí de Cavalls, amb el Pont d'en Gil i sa Torre del Ram, amb la senyalització de la ruta entre paratges naturals. També han creat el Far d'Artrutx, «com element que ens alerta de no defallir en cuidar la natura que ens envolta».

El missatge es reforça en el context de la recent Cimera del Clima que s'ha celebrat a París. «És cert que hi ha decisions a nivell planetari importants, però tenir cura de la salut del planeta també depèn de noltros, de com cuidam casa nostra i el nostre entorn. L'ecologia comença per la persona i també l'hem de cuidar».

Noticias relacionadas

Aquest missatge es sintetitza en el Neixament. «Jesús neix a les profunditats de la terra, a les Coves de Cala Blanca, com a metàfora que la persona ha d'entrar en el més íntim del seu interior perquè hi ha coses precioses. Hem de fer emergir la bellesa que hi ha dins cada un de noltros. Aquest és el missatge humanitzador de Jesús», assenyala l'abadessa.

Un Nadal més, les germanes clarisses han creat un betlem espectacular, amb efectes especials com la pluja i el moviment de les escenes del pessebre que tant criden l'atenció dels menuts. Amb diferent temàtica, duen ja d'ençà el 1973 representant el Neixament. «Ens du molta feina i dedicació. És molt laboriós. A veure si pels propers anys comptam amb relleu i amb ajuda externa. Ho feim per la il·lusió de les cares dels fillets i això és molt polit», diu Carme Mesquida.


Horaris de visita

El Betlem de Santa Clara obrirà les portes avui, dissabte de Nadal, a les 17.30 hores. Romandrà obert a diari de 18 a 20.30 hores, i els festius, d'11.30 a 13.30 i de 17.30 a 21 hores, fins Sant Antoni.