Sant Joan 2016

Ciutadella ja té s’Homo des Be

Joan Allès Truyol durà l’anyell i el seu germà Sebastià farà d’ajudant. Ambdós són els cunyats del caixer pagès de Binigafull

|

Valorar:
preload
D’esquerra a dreta, Cristòfol Bosch Salord, caixer pagès de Binigafull, Sebastià Allès Truyol, missatge del mateix lloc, i Joan

D’esquerra a dreta, Cristòfol Bosch Salord, caixer pagès de Binigafull, Sebastià Allès Truyol, missatge del mateix lloc, i Joan Allès Truyol, missatge de Son Planes

16-03-2016 | Josep Bagur Gomila

Cristòfol Bosch Salord, l'amo de Binigafull, diu que sempre havia tingut clar que si qualque dia el feien caixer pagès de les festes de Sant Joan, faria Homo des Be al seu cunyat petit. I així ha estat. Poc després de ser proclamat caixer pagès de tramuntana, el 9 de juliol de l'any passat, agafà per banda Joan Allès Truyol, germà petit de la seva dona Bel, i li amollà: «El vols dur?» Tan senzill com això. La resposta va ser igual de senzilla i contundent: «Sí». «Em vaig sentir molt content», diu qui passejarà l'anyell pels carrers de Ciutadella el proper 19 de juny. El mateix dia, el caixer pagès li va demanar al seu cunyat major i missatge, Sebastià Allès Truyol, si volia fer d'ajudant. I la resposta també va ser afirmativa.

Enguany a Binigafull tot queda en família. El caixer pagès de tramuntana, en ser el més vell, li toca posar l'anyell de raça menorquina i ja en té un ranxo de triats. Els germans Joan i Sebastià encara no han començat a entrenar, però serà prest -per Pasqua- quan s'hi posaran de valent.


Arrels pageses

S'Homo des Be, Joan Allès Truyol (Ciutadella, 1983), té 32 anys i és fadrí. Fa cinc anys que fa de missatge a Son Planes, l'amo del qual és Pau Bosch Salord, germà del caixer pagès de Binigafull. També havia fet de missatge a ses Arenetes, lloc pel qual és conegut son pare, Sebastià Allès, durant anys cavaller de la qualcada. En Joan calça un 42 de nombre de peu, medeix 1,78 metres d'alçada, pesa 79 quilos i està preparat físicament per traginar l'anyell a les espatlles durant tot el Diumenge des Be. Ha participat a la qualcada en deu anys diferents.

El seu germà Siscu Allès Truyol ja va ser s'Homo des Be el 1999 i l'altre germà, Carlos, va fer d'ajudant el 2001. El mateix paper farà Sebastià Allès Truyol (Ciutadella, 1973), de 42 anys, casat amb Mari Coll Moll i pares d'una filla. L'ajudant de s'Homo des Be d'enguany va entrar com a missatge quan el seu cunyat agafà el lloc de Binigafull. Ha sortit a la qualcada durant 18 anys diferents. Els dos germans van fer de criats del caixer senyor en el bienni 2010-11.

Ambdós confien en els consells que els pugui donar el caixer pagès i cunyat. De fet, Cristòfol Bosch Salord té experiència personal i familiar en la festa. El 1991 va fer d'ajudant de s'Homo des Be, quan feia de missatge a Son Salomó. És un dels cavallers de mitjana edat amb trajectòria a la qualcada. El 2010 va substituir el seu cosí Pau Bosch, l'amo de ses Tavernes, en el paper de caixer pagès per motiu de dol. El 2012 va ser s'Homo des Be, quan el seu germà Pau Bosch, l'amo de Son Planes, va ser el caixer pagès. A les portes de la primavera, a Binigafull ja es respira un ambient d'entusiasme: queden manco de tres mesos perquè el fabiol soni el Diumenge des Be. Un dia que tots tenen al cap.


Comentar


Todos sus comentarios serán previamente moderados. Gracias por participar.

* Campos obligatorios
AnteriorSiguiente
Página 1 de 2

Jinks
Hace más de 2 año

Ala idó, a partir d'ara tots els menorquins ja podem descansar i dormir tranquils... els cabildus ja tenen es ditxós homo d'es pobre bé.

Valoración:-7menosmas

josep
Hace más de 2 año

correcta lo que diu na citadellenca, son festas a treure, ia que no aporten res d´interesan, nomes desgavells i algun mort que se auria pogut d´evitar, pero clar lo que pesa son el diners que aportin el turistas, ara be em pregunto quina imatge ofereig menorca amb aquestas festas? no crec que sigui gaira be masa bona.

Valoración:-6menosmas

Premio a la inteligencia
Hace más de 2 año

Alé, ya puedes caminar descalzo por las calles

Valoración:1menosmas

santjoanet
Hace más de 2 año

mahonesos piulant i gitant bilis en 3,2...ah no espera, que ja hi son

Valoración:0menosmas

Neutral
Hace más de 2 año

No se d'on son tots aquestos que estan en contra de ses festes de poble, pero per la mateixa regla de tres hi hauria que eliminar totes ses festes de Menorca en que hi surten cavalls i crec que a alguns empresaris no els hi agradaria perque ja podrien tancar ses portes i engreixar ses llistes d'es paro, i algun municipi hi perdria en recaptacio.Trobau logic lo que esteis dient al.lots? Venga va pensau un poc abans de fotre ventalls...

Valoración:13menosmas

ciutadellenca
Hace más de 2 año

Alucin sa gent que es queixa de que ja xerren de sant joan.. no deveu ser gaire sant joaners ni vos deveu estimar sa festa.. Sa gent que tenim il·lusió que arribin aquests dies si que m'hos agraden aquestes noticies i ja fan caliu... No fa falta que sempre m'hos estiguem queixant de tot..

Valoración:13menosmas

fel
Hace más de 2 año

estic cansat de veure ses mateixes cares cada any. Açò sí que és una mafia ...

Valoración:-2menosmas

ciutadellenca
Hace más de 2 año

que cansat ancare que no ha passat pasco ja en xerren . avera si enim sort i fan com em es torus que estan prohibits ja que fan mal donen coses inclus a ciutadella hasta a mort gent . la festa al igual que els toros es tindria que treure . es vergonyosa , borratxos , pijades , gent que esn ve de fora sensa respecte la festa ha de acabar .

Valoración:-33menosmas

tofol
Hace más de 2 año

Típics cansats que es queixen de que es massa prest per xerrar de Sant Joan en 3,2,1..... Mirau que és bo de fer no llegir sa noticia si a un no l'interessa

Valoración:21menosmas

Mnrk
Hace más de 2 año

Juanin, no sé si ho saps, però es dia de Sant Joanet es dia 25 de juny. Cap problema si ses eleccions són dia 26 jajajaja.

Ja tornen a sortir ets envajosos de sa zona de Llevant

Valoración:16menosmas
AnteriorSiguiente
Página 1 de 2