Marc Jesús i les carotes de Sant Joan 2016 | L.B.

TW
7

No espereu les característiques dones blaves de Marc Jesús a les carotes de Sant Joan d'enguany. El pintor ha desplegat tota la seva creativitat i enginy per crear unes obres que, una que ha tingut el privilegi d'haver-les vistes, junt amb el fotògraf d'aquest reportatge, sorprendran per l'esclat de colors i els divertits personatges que representen en unes escenes d'essència menorquina ben actuals.

L'autor menorquí, nascut a Eivissa el 1966, enllestí a la matinada d'aquest dissabte la darrera de les nou carotes. Sí, el caixer senyor, Llorenç de Salort de Salort, li encomanà les vuit de rigor (sis que es rompran als Jocs des Pla, més les dues indultades, una que es quedarà ell i l'altra l'Ajuntament), més una novena, que el caixer noble vol que sigui pel seu cosí Gabriel de Salort Sintes, qui el substituirà en la qualcada el matí del dia de Sant Joan.

Marc Jesús explica que va ser l'agost de l'any passat quan el caixer senyor va contactar amb ell per fer-li l'encàrrec artístic de les festes d'enguany. «És un honor molt gros i una alegria. Tot i que no som de tirar-me per un tros de carota, Sant Joan l'he viscut tota la vida», explica. El pintor, escultor i dissenyador, que resideix a Ciutadella, es va posar de valent des del primer moment a maquinar idees i a dibuixar els esbossos. Van sorgir una quinzena de propostes que ensenyà al caixer senyor. «Em va donar una sèrie de directrius coherents, entre les quals hi havia la d'evitar representar les dones blaves perquè considerava poc elegant que una imatge femenina es trenqués públicament as Pla», comenta. Només n'apareix una, de forma molt subtil a una carota i no és blava... Són algunes de les pistes que es poden avançar d'unes carotes que a més d'originals són molt divertides i que transmeten situacions i personatges amb els quals els ciutadellencs del segle XXI se sentiran ben identificats. Les obres no es faran públiques fins que el caixer senyor les exposi, el dia de la Vetla des Be, a l'entrada de la casa noble perquè tothom les pugui visitar.

Noticias relacionadas

El procés creatiu de les carotes ha estat tota una experimentació pel pintor. «Mentre pintava les carotes visualitzava que les meves pinzellades acabarien enmig des Pla i que serien el desig de moltes mans. És emocionant pensar-ho», comenta. I aporta una reflexió, que ben mirada és certa, «les carotes no són art efímer perquè l'obra perdura, tot i que fragmentada, en cada un dels bocins que la gent pugui aconseguir i que guardarà».


Imatge estrella d'enguany

L'encàrrec del caixer senyor coincidirà amb el que li ha fet una coneguda marca de cervesa a Marc Jesús. Fa tres anys que Estrella Damm encarrega a un artista illenc la imatge comercial i promocional de les festes, i enguany li ha tocat al pintor, que en aquesta ocasió sí protagonitzaran les seves dones blaves.

Que l'autor tengui enllestides les carotes a poc més de dos mesos de Sant Joan té la seva explicació: el proper dia 8, Marc Jesús inaugurarà una exposició a la Galeria Zenitart de Palma de Mallorca i l'agost en té una altra programada a la Galeria Artara de Maó. De moment, l'encàrrec més il·lusionant de la seva carrera el té acabat amb l'anhel que per Sant Joan el disfruti tota Ciutadella.