Esteve Mercadal Barceló és un dels personatges que escampa bulla per Sant Joan. | Josep Bagur Gomila

TW
0

Té una imaginació i creativitat sense límits a l'hora de crear fabiols. És Esteve Mercadal Barceló (Ciutadella, 1950), sonador i creador d'aquest instrument tan santjoaner fet amb canya. És un especialista en saber quines collir, estudiant les formes naturals per construir fantasiosos prototips. Enguany presenta un nou model de fabiol i el dedica a la Menorca Talaiòtica, com a gest de suport a la candidatura a Patrimoni Mundial.

La seva creació intenta reproduir un recinte prehistòric, amb les seves pedres amb creus de Sant Joan. El fabiol més alt representa el talaiot, damunt el qual situa la bandera de la festa. Aquest talaiot du alguns dels gravats de la Cova de s'Encantament d'Alaior, que va descobrir arrel d'una excursió guiada dins el programa de Menorca Talaiòtica.

El recinte es completa amb l'element més característic i identificatiu de la prehistòria menorquina: la taula. Curiosament, també feta de canya i amb forats, amb la qual també interpreta el so del fabiol. I és que les seves creacions es munten i desmunten, i cada tram de canya ha estat creat perquè pugui sonar com un fabiol.

Noticias relacionadas

Personatge popular

Esteve Mercadal és un dels personatges que escampa bulla per Sant Joan amb els seus fabiols. La seva indumentària és de les més originals que es puguin trobar per Sant Joan, vestit a cada detall amb els elements identificatius de la festa. El símbol de la creu santjoanera el trobam a cada detall: al capell, als anells, als penjolls que du pel coll, les braceroles, a les sabates...

Aquesta és la seva particular manera de vestir per Sant Joan, per animar l'ambient i per sentir-se identificat amb la festa. Enguany, en comptes de lluir la típica camisa hawaiana, que solia dur quan feia parella festiva amb Tolo Genestar, durà la camisa de Voluntaris de Sant Joan, perquè està convençut que és un col·lectiu implicat en la festa, perquè tot surti i bé i com a gest de donar suport a la causa: per un Sant Joan més segur.

La casa familiar al carrer Sant Cristòfol és el santuari santjoaner d'Esteve Mercadal. És com un petit museu dedicat a Sant Joan. Era la casa de la seva mare, qui va morir fa uns mesos a l'edat de 100 anys. «Nina Barceló Bagur, ma mare, és la qui em va inculcar l'estima per Sant Joan des de petit i des de sempre som santjoaner», reconeix. La casa sempre ha obert les portes per compartir la festa amb els amics, familiars i coneguts, però enguany Esteve Mercadal també vol gaudir de la festa i només obrirà a estones.

El seu missatge és plenament alegre i festiu, «que la gent passi gust amb Sant Joan». Per això ell posa el seu granet d'arena, amb la seva presència santjoanera i com a sonador i creador de fabiols. Enguany tornarà a sortir en la festa popular des julivert, per no perdre la tradició de s'homo des Julivert, «perquè l'any que no n'hi va haver va ser molt trist».