Diumenge des Be de 1992: el fabioler va amb el tambor cobert amb un plàstic i s’homo des Be, Joan Marquès Taltavull, ben banyat

TW
6

Aquest cap de setmana, que Ciutadella celebrarà la vetla i el Diumenge des Be, hi ha moltes probabilitats que plogui. Segons les previsions d'Aemet, dissabte hi ha un pronòstic del 90 per cent que caigui pluja intensa, sobretot de cara el fosquet i la nit. Pel diumenge hi ha el cent per cent de probabilitats que faci pluja, però pot ser ocasional, i amb descens de les temperatures, amb tendència a què remeti al llarg del dia. Si miram enrere, hi ha hagut casos excepcionals de pluja en la festa que anuncia Sant Joan.


Paraigües

Noticias relacionadas

L'any més recent que va ploure el Diumenge des Be va ser el 21 de juny de 1992, curiosament el dia que va néixer el caixer fadrí d'aquest bienni, Marc Ribó. Va caure una pluja abundant durant tot el dia i els membres de la Comitiva des Be van quedar xops de dalt a baix. Aquell any el caixer senyor va ser Fernando Saura Cantallops i s'homo des Be va ser Joan Marquès Taltavull, com a gendre de Sebastià de Son Angladó, i és l'actual missatge de Torretrencadeta.

La gent va seguir els actes amb paraigües i jaquetes, i el fabioler, Sebastià Salort, va haver de protegir el tambor amb una bossa de plàstic. El més perjudicat, però va ser s'homo des Be. Hi ha que pensar que la llana del seu vestit i la de l'anyell es van banyar totalment, augmentant el pes que duia damunt. El pitjor va ser anar descalç amb els peus totalment banyats, amb el perill de llenegar a l'entrar a les cases, i amb problemes com els calls del peu que se li rebleniren facilitant l'aparició de bufetes. Aquell any devia ser molt dur per s'homo des Be, però ell ho va treure endavant. La pluja no impedí que el ritual del Diumenge des Be es celebràs com marca la tradició.

Un dels altres anys que ha plogut en el Diumenge des Be va ser el 1987, quan va ser caixer senyor Gabriel Saura Garcia, de Can Saura de la placeta del Roser, tot i que no va ploure amb tanta intensitat com en el 1992. A Ciutadella la gent comenta que el Diumenge des Be molt bé si fa fresca, però que per anar bé, millor que no plogui...