Primer toc de les festes de Sant Joan | Laura Bañón

TW
14

S'ha hagut d'esperar un any, però el dia més ansiatper a tots els ciutadellencs i ciutadellenques ja ha arribat. Amb més puntualitat que mai, a les 2 del capvespre, el fabioler, Sebastià Salord, ha tocat el primer toc de tambor i fabiol que ha donat per començades les festes de 2016, les primeres del nou bienni de la junta.

A les 13 hores, s'obrien les portes de la Casa Salort, la casa noble del carrer Sant Antoni que ha estat l'escenari del primer moment de les festes. En aquest moment també s'activaven els filtres de seguretat al carrer i mentre passaven els minuts ja pràcticament no hi cabia ningú.

El filtre s'ha tancat a les 13.50 hores, quan s'ha superat l'aforament de 2.100 persones. Cinc minuts més tard el fabioler, Sebastià Salord, que esperava des de la plaça Nova, ha començat a avançar entre la gernació, que li anava obrint pas a pas.

I ha arribat a la casa noble amb prou minuts d'antel·lació, tant que ha esperat el minut que faltava per a les 2 del migdia, sempre amb la mirada posada al rellotge, mentre el caixer senyor, Llorenç de Salort, l'esperava a dalt de l'eams

Noticias relacionadas

Quan ha arribat el moment, ha començat el ritual amb les paraules màgiques: "Senyor caixer, me donau vós permís per començar el replec?". A les que el noble ha contestat: "Hi ha alguna novetat?". El fabioler ha dit: "La festa és a punt de començar, si vós em permeteu". "Començau el replec", ha declarat Llorenç de Salort.

I a continuació, han començat a tocar les notes del tambor i fabiol. Les notes que fan escarrufar a tots i que anuncien que la festa ja és aquí. Ciutadella dóna la benvingudaels seus dies més intensos i esperats de l'any.

Incidències

D'altra banda, la Creu Roja ha atès a tres persones que han patit, durant l'acte del primer toc, una una intoxicació etílica, que s'ha derivat al Centre de Salut del Canal Salat, una lipotímia i una ferida al peu.