Gaudint. El caixer batlle somriu mentre bota amb el cavall a la primera volta del jaleo | Josep Bagur Gomila

TW
2

El repic de les campanes i l'enlairament de coets van donar el tret de sortida un any més aquest dissabte a la festa de Sant Antoni Abat que celebra Fornells. Una jornada marcada per la puntualitat. El fabioler, Isaac Triay Moll, es va dirigir a l'hora prevista al Local Social per demanar permís per començar la festa. El tradicional toc de fabiol, puntual a les 17 hores, va fer esclatar de joia i emoció la multitud que presenciava el moment a la vegada que la banda de música de Maó entonava el clàssic «Amparito Roca». Els acompanyava la colla de gegants i grallers de Maó. Plegats van iniciar la cercavila pels carrers del poble animant la gent, juntament amb el grup de Cornetes i Tambors de Fornells, dirigits per Felipe Pascual.

El ventet del nord va ajudar a refrescar l'ambient i va escampar la intensa calor del capvespre. Això va fer més agradable la festa, sense tanta xafogor al mig dels carrers.

Encara no eren i mitja quan la caixera sobreposada, Maria Fuxà Coll, va rebre la bandera de la festa de mans del batlle, Francesc Ametller. Es van fer dos petons, un bot i va continuar el replec de caixers.

Mentrestant la casa del caixer batlle, Marc Riera Pallàs, es va convertir en el punt de trobada, a l'espera de ser l'últim d'incorporar-se a la qualcada. A les 18.22 va pujar damunt es cavall i pocs minuts després ja lluïa el bastó d'autoritat. Després de fer una volta pels carrers d'una hora aproximadament, van anar a l'Església parroquial per celebrar les solemnes completes en honor a Sant Antoni Abat i repartir les tradicionales candeletes. Una missa oficiada pel caixer capellà, Joan Tutzó Sans, qui va demanar «sort i ventura, disfruteu i feu disfrutar, que això són les nostres festes. Que Sant Antoni ens protegeixi a tots». També va dedicar unes emotives paraules als absents a la festa.

Noticias relacionadas


Jaleo

Ara sí, l'ambient familiar del capvespre havia donat pas a joves amb ganes de bulla, a l'espera de l'inici del jaleo. A les 20.20 hores entraven qualcant a la plaça el caixer capellà i el caixer batlle al ritme que marcava la banda de música.

Tots dos van mostrar les seves habilitats dalt del cavall i, sobretot, les ganes de fer festa i animar la gent a passar-ho bé.

Una vegada finalitzat el jaleo, aqust dissabte sense canyes, la qualcada va desfilar per tot el poble, que l'esperava literalment amb les portes i les mans obertes per acollir-los. La festa continua aquest diumenge a les 8.30 hores amb el toc de diana.