Festes de Gràcia 2016

Jaleo i ensurts

Cavalls i cavallers oferiren un acte tranquil però amb moments de tensió

|

Valorar:
preload
Menorca Mao Festes de Gracia jaleocanyes

Els cavalls s’alçaren entre la multitud.

Josep Bagur Gomila

El poble de Maó va viure aquest dijous el segon jaleo de les festes, un acte més multitudinari que el del vespre anterior i que, a diferència d'aquest, va tenir també més incidències. Així i tot, durant el jaleo no es van fer trasllats a centres hospitalaris i totes les atencions es van poder atendre al punt d'atenció instal·lat a la Biblioteca Pública.

Eren les 13.15 hores quan la qualcada iniciava el primer pas per la Plaça Constitució, entre una gentada que esperava amb entusiasme cavalls i cavallers, els autèntics protagonistes de la festa. Va ser en aquesta primera volta, i gairebé al principi, quan un cavall blanc, de Son Mercer, es va desbocar i es dirigí descontrolat cap a la voravía, a l'alçada del bar Boinder, tot provocant un bon ensurt a la gent que contemplava l'espectacle des de l'ombra.

El balanç d'aquest incident va ser de dos ferits lleus, que van ser evacuats al punt d'atenció de la Plaça Conquesta, encara que van ser contusions de caràcter lleu.

Passat l'ensurt, la bulla va continuar, i a les 13.40 arribaven davant l'entarimat el caixer batle, Héctor Pons, i el caixer capellà, Joan Tutzó. Va ser aquest el moment en que començava l'esperat segon jaleo de festes, el darrer, i tothom, tant els de dalt -els cavallers-, com els de baix, estaven disposats a donar-ho tot.

Va ser en la primera volta del jaleo, i en la segona o tercera tongada de cavalls -a Maó surten a la plaça de cinc en cinc-, el mateix cavall blanc que abans havia causat l'ensurt, repetia l'escena. L'animal, desbocat de nou, va córrer en direcció al carrer de Sant Roc, aturant-se just a la cantonada de la plaça. No va ser, però, sense causar alarma, empentes i caigudes entre la gent que mirava d'evitar col·lidir amb el cavall. L'acció va acabar amb quatre ferits, una sutura a la cella per cop de l'equí, un cop a la cama (per la pròpia gent) d'una senyora que havia estat operada just fa un any i que es va ressentir, i dues més per contusions de caràcter lleu. Tots els ferits van sortir del centre d'atenció pel seu propi peu.

La jove que muntava aquest cavall va decidir abandonar la qualcada, vist els problemes.

Per sort, però, aquests dos incidents van ser els únics que es produïrien durant la resta del jaleo, acte que, passat l'ensurt, va transcórrer amb total normalitat, amb els 133 cavalls passant per davant la música i les autoritats, alçant-se i exhibint-se entre una multitut desitjosa de festa.

A l'entarimat es va comptar amb la presència de la pregonera, Ona Carbonell, que fer honor al seu càrrec observant el jaleo des de dalt. Allà, transmetia a «Es Diari» «una il·lusió molt gran», tot i no ser la primera vegada que podia gaudir de les festes de Gràcia. «Hi he estat altres vegades, i també a Llucmaçanes, a Sant Lluís o Ferreries. A les que no he estat i em fa moltes ganes és a les de Sant Joan, però sempre coincideix amb alguna competició», deia la nedadora.

Dues hores de canyes!

Després de tres hores de jaleo arribava la volta de les canyes. Volta que es va allargar excessivament, de les 16.15 a les 18.05 hores, quan el cavall del caixer batle, Héctor Pons, es resistia a atracar-se a la tarima per permetre-li recollir la canya.

Amb les canyes entregades, la qualcada es va acomiadar de la junta de caixers passant per davant d'ells, a les portes de l'Ajuntament.

Després, llençades les botes de vi, caixers i cavallers es reuniren a l'interior de les cases consistorials per a la tradicional beguda.

En aquest punt, durant el refigeri, dos cavalls desbocats van provocar un greu incident al carrer de Sant Roc.

Para poder comentar debes estar registrado y haber iniciado sesión.

AnteriorSiguiente
Página 1 de 2

Xisco
Hace más de 4 año

Una idea per ets ajuntaments menorquins : Tot aquell caixer i sobre tot caixers que s'agafen a sa sella mentre es cavall fa es bot ; L'ANY QUE VE FORA DE SA LLISTA.

Valoración:3menosmas

M'he retgirat
Hace más de 4 año

Per què entost d'emprar sa paraula "ensurt", gens menorquina, es diari no empra una paraula més menorquina com és "retgiró". Tal vegada contribuirien a preservar sa nostra llengua.

Valoración:-7menosmas

amante de la mare de deu de gracia
Hace más de 4 año

Primero de todo, quiero dar todo mi apoyo a la familia de la accidentada, estamos todos con vosotros. Me gustaria matizar una cosa, un caballo "alquilado" no es mas peligroso que un caballo "propio". Como en todos los temas, no se puede generalizar sobre una situación. Ya que el hecho de alquilar no te hace inútil ni inexperto sobre el animal, simplemente no tienes los recursos necesarios para mantener un caballo, pero mantienes la pasión por la fiesta y estos fantasticos animales. Y tener los recursos para poder tenerlo, no te exime de la peligrosidad que conlleva la fiesta en si.

Valoración:6menosmas

JAA
Hace más de 4 año

Dejan salir a cualquier jinete y caballo. Luego pasa lo qye pasa. Va gros per mahon city.

Valoración:-2menosmas

Edu
Hace más de 4 año

"la volta de les canyes" Sí, se volta de ses cayes demasiado larga y un exceso de tiempo que no es bueno para nadie. Al final, dos caballos, uno especialmente,desbocado, no me extraña mucho tiempo. Pero así i tot molt guapo. Y hay que aprender, cuando ya somos tantos en las fiestas creo,mi opinión, organizarlas con menos caballos y con un tiempo controlado, todo se retrasa cada año si ya se sabe de años anteriores y anteriores, mejor pensar en cómo mejorar las fiestas que son bonitas,bonitas!!!! Visca la Mare de Deu de Gracia!

Valoración:30menosmas

on són les cançons nostres?
Hace más de 4 año

Com he anyorat aquells grups de maonesos que cantaven cançons de spre com:El amor es como el vino, un senyor damunt un ruc, Anar a romandre a sa caseta,etc. Ara tot es un renou insoportable de música de discoteca a un volum desmesurat. A veure si hi ha remei l'any que ve.

Valoración:-14menosmas

Crítico
Hace más de 4 año

Se han oído muchos comentarios sobre jinetes inexpertos, que por afán de salir en la fiesta, alquilan un caballo y poco o nada se les exige para inscribirse como "caixer". Opino que tanto la junta de caixers como el ayuntamiento, (tan puntillosos en temas de si se sanciona o nó a algunos), deberían exigir un mínimo de conocimientos o garantías sobre experiencia equestre a los que se inscriben. Quizá perderíamos cantidad, pero ganaríamos en calidad de los participantes.

Valoración:38menosmas


Hace más de 4 año

Eliminar la samba? Menuda tontería... A quién no le gusten las fiestas que no vaya. Es un día muy divertido y la gente obviamente está alegre, contenta y con alguna pomadita de más. Veo mucha mente cerrada en los comemtarios, ( patético el apunte a los profesores) que es un día al año!! Lamento, en todo caso, el grave ACCIDENTE ocurrido ayer.

Valoración:56menosmas

cabildu
Hace más de 4 año

va gros per mahon..... eeeessss maaaahoooon

Valoración:-105menosmas

Xuroi
Hace más de 4 año

Totalmente de acuerdo con Sebas. Eso de la "samba" ya hay que erradicarlo.

Si, las fiestas patronales se han desmadrado demasiado ya. Dificil solucion le veo

Valoración:-66menosmas
AnteriorSiguiente
Página 1 de 2