Públic. Representants del Cercle Artístic i Josep Maria Miró durant l?acte

TW
0

L.B. Ciutadella
La satisfacció personal de rebre el Premi Born brillava ahir als ulls de Josep Maria Miró. "Estic molt content perquè és un premi amb una trajectòria important al darrera i perquè l'he guanyat amb una obra que m'estimo i m'agrada, escrita a consciència i intentant ser honest", afirmà.

L'autor assegurà que l'obra guanyadora "és difícil de resumir i explicar". Per a que el públic se'n faci una idea, Miró diu que "després de veure una obra de teatre m'agrada que em faci sentir intel·ligent, arribar a casa amb preguntes i reflexions". Diu que la història de "La dona que perdia tots els avions" fa temps que la medita, tot i que el text l'ha escrit en els darrers sis mesos. Sense voler entrar en models i referències d'altres autors i corrents, destaca que l'important és el bagatge "de la meva motxilla vital". Miró va ser voluntari en 1996 a la guerra dels Balcans i ha visitat altres punts del planeta "que m'han despertat la perplexitat". Afirmà que "una cosa és el que t'expliquen quan t'eduquen i l'altra la realitat que et trobes. El món és aquest i intento entendre'l. És la incomoditat de la difícil comprensió". L'obra guanyadora xerra de les relacions perverses entre dos mons, de com el primer món intoxica la resta. "La protagonista s'enfronta a ella mateixa com a individu d'occident i a la pèrdua del seu marit, amb una relació jeràrquica amb una paisatge geogràfic diferent. Sara pren una decisió durant l'espera amb la maleta que conté un material vital i emocional explosiu", comentà.

Amb el títol, "La dona que perdia tots els avions", l'autor combina un aire poètic amb un element metafòric. "És més fàcil dir que has perdut l'avió que no dir que no el pots agafar per sortir d'una realitat angoixant".

Per a Miró, l'obra encara no està acabada. Per a l'autor estarà finalitzada quan s'hagi escenificat i representat i hagi provocat la reflexió dels espectadors.
Miró, acompanyat per a l'ocasió dels seus pares, acudí ahir junt amb una delegació del Cercle Artístic a la primera recepció oficial que ofereix l'Ajuntament de Ciutadella amb motiu del Premi Born. L'acte va tenir lloc al Saló Gòtic i finalitzà amb un aperitiu elaborat pels alumnes de cuina de l'IES Maria Àngels Cardona.

La batlessa Pilar Carbonero explicà que el motiu de la recepció "és evitar la separació institucional que representa que la gala es faci al Teatre Principal" i avançà que aquest acte es repetirà cada any fins que no s'obri el Teatre des Born. Carbonero destacà que "és un orgull per a Ciutadella tenir el Premi Born, amb una esplèndida repercussió sobre la ciutat i la seva projecció cultural". En nom de la Corporació, felicità el guanyador per l'obtenció del guardó.

Per la seva banda, el president del Cercle Artístic, Paulí Amorós, agraí "l'apropament de l'Ajuntament" i l'encoratjà a seguir treballant per a obrir "quan abans millor" el Teatre des Born. "Em consta que des de l'Àrea de Cultura s'estan fent totes les passes per a que la gala del Premi Born es pugui tornar a celebrar a Ciutadella. Això és el preludi d'una forta empenta cultural".