Marga Pons. mare d'un nen amb càncer i membre d'aspanob

"Enguany s'han detectat 49 casos de leucèmia a Balears"

Valorar:
Visto 4 veces
preload

06-11-2015

MERCÈ PONS    Maó

Autofitxa
Som migjornera però visc a Maó. Treballo d'administrativa, tenc 43 anys, estic casada i tenc dos fills, en Joan de 15 anys i na Maria de 18. Entre les meves aficions s'hi troba la pintura, el pilates i la natació. Quan la meva filla va complir 12 anys se li va diagnosticar leucèmia. Arran d'això me vaig involucrar amb l'associació ASPANOB que realment et dóna un gran recolzament en situacions tan difícils.

Quina és la filosofia d'ASPANOB? Baix quines pretensions neix?
És una associació que neix a Mallorca quan els pares de nens malalts se n'adonen que s'ha de millorar la qualitat de vida de nens i pares. A més a més, aquelles famílies que tenen un fill malalt s'han de desplaçar amb gairebé tota seguretat a Mallorca o Barcelona i l'associació engresca la iniciativa de posar dos pisos a Palma i dos a Barcelona per tal que les famílies puguin tenir una llar, com si estiguis a ca teva. Els de Palma estan bé davant Son Dureta el que dóna molta tranquil·litat. Els de Barcelona, un és a la Vall d'Hebron i l'altre al carrer Aribau. A vegades, un pare, quan vol estar a prop del seu fill es veu obligat a deixar la feina i estar fora de casa suposa un cost afegit que a vegades no es pot solventar, i l'Associació col·labora. També ofereix ajuda psicològica i algunes activitats per als nens. També donen suport escolar.

És, potser, una entitat que no es coneix gaire dins la societat?
Es coneix quan la necessites. A nosaltres, quan li van diagnosticar càncer, vam partir cap a Mallorca sense saber de l'existència d'ASPANOB. Arribes allà com si s'acabi el món però en obrir la porta et trobes amb persones que t'ofereixen la seva ajuda que és molt d'agrair.

Menorca depèn d'aquesta associació mallorquina?
Sí. Nosaltres som uns vuit pares que ens reunim malgrat n'hi hagi més de famílies amb nens malalts però que són reacis a fer-ho saber.

I no s'ha plantejat algun cop crear una associació amb seu a Menorca?
A vegades ho hem pensat però creiem que està molt bé que l'entitat sigui a Mallorca ja que quan els necessites és quan et desplacen allà i ells et donen un suport enorme.

És una malaltia que va creixent percentualment dins la societat?
A nivell balear la mitja està en 35-40 casos anuals. Enguany han estat 49 els diagnosticats. Hem de tenir en compte que la població també ha crescut. Estem en un nivell similar a la mitja espanyola. He de dir que és una malaltia molt cruel i molt més quan hi ha una recaiguda ja que els nens ja saben on van. En aquesta edat els fillets han de jugar i riure i quan es veuen malalts la seva única il·lusió és saber els resultats de les analítiques per poder tornar a Menorca quan més prest millor. És una loteria a la qual ningú vol jugar i que toca a qui toca.

El proper diumenge és el Dia Nacional de Càncer Infantil. Quins actes s'organitzen?
Dissabte passat es va fer un concert a Calós. Aquest dissabte as Migjorn hi haurà una taula informativa i a Ciutadella i en el partit del Vive Menorca també. El Festival de Nadal de patinatge artístic de la Unión Deportiva Mahón de dissabte a les 17 hores i el concert de Nadal de divendres a les 19.30 hores a Calós també es dediquen a ASPANOB, A més, IB3 ha posat en marxa la campanya "Un millón de deseos" en què cada missatge que s'enviï servirà per recaptar un euro per ASPANOB. Es dedicarà a arranjar la calefacció dels pisos.

Comentar


Todos sus comentarios serán previamente moderados. Gracias por participar.

* Campos obligatorios

De momento no hay comentarios.