L'estudiant de Ciutadella prepara la col·lecció que presentarà a la fira Inhorgenta de Munic

"A Finlàndia tenim la clau de l'escola per poder anar al taller quan volem"

Ignasi Cavaller Triay realitza el projecte de final de carrera de Joieria Artística a la ciutat finesa de Lappeenranta i una de les peces que ha dissenyat s'exposa a Alemanya en una mostra col·lectiva

Valorar:
Autor. Ignasi Cavaller Triay vol perfeccionar-se com a joier artístic

Autor. Ignasi Cavaller Triay vol perfeccionar-se com a joier artístic

Laura Bañón Ciutadella
"Records i petjades" és el títol del projecte de final de carrera de Joieria Artística que ha creat Ignasi Cavaller Triay (Ciutadella, 1982). Una de les obres de la col·lecció, una peça de vidre esculpit amb una agulla de plata, recorda un tros de gel, com el que troba a la freda Finlàndia on estudia. Però no té res a veure amb el fred del país on resideix d'ençà el setembre, es tracta de representar un tros de tela, com si fossin els plecs d'un llençol, a través de la talla del vidre.

Aquests dies que ha tornat a la ciutat natal per visitar la família, torna a gaudir de la llum del Mediterrani. "Allà a les 14.30 hores ja és fosc", comenta. Les ganes d'aprendre i la il·lusió per a formar-se com a joier artístic l'han ajudat a superar el canvi de clima i de cultura "i a aprendre l'anglès en tres mesos". Estudia a la South Karelia University, a la ciutat finesa de Lapeenranta, a prop de la frontera amb Rússia. Ha pogut arribar fins a aquest centre per a perfeccionar els seus estudis a través del conveni entre aquesta universitat i l'Escola Massana de Barcelona, on es matriculà fa tres anys. "Inicialment volia anar a estudiar a Califòrnia, als Estats Units, però el meu tutor em recomanà l'escola de Finlàndia pel meu estil creatiu i la meva tècnica. Ara no me'n penedeixo".

El sistema educatiu finès l'ha sorprès. "És un altre món. A Finlàndia no hi ha escoles privades i la quantitat de recursos i el nivell tecnològic són altíssims. La inversió que es dedica a l'educació és brutal. Per exemple, essent estudiant l'intercanvi no he hagut de pagar res: ni la matrícula, ni els materials de classe", assenyala. Els estudiants nouvinguts disposen dels anomenats tutors interna­cionals, que són companys d'universitat voluntaris que ajuden a la seva adaptació al país. "A més la universitat s'encarrega de trobar-te una habitació de lloguer a un dels pisos del barri d'estudiants. Te faciliten molt les coses", diu. Precisament, a l'entorn de la universitat ha conegut estudiants de moltes nacionalitats, però cap de Menorca. "Si hi ha qualque menorquí, que me telefoni, per favor", apunta rient.
Ignasi Cavaller, com la resta de companys, té la clau de l'escola per poder anar al centre quan vulgui per a estudiar o per a treballar al taller. Les classes s'imparteixen a través de sessions que ofereixen joiers reconeguts del país i que ensenyen els alumnes a través d'exercicis pràctics perquè descobreixin les diferents tècniques i materials. La curiositat és que a la seva escola la majoria són dones i ell és l'únic de la classe.

Ignasi Cavaller ara investiga amb el vidre. "Quan xerres de joieria, tothom pensa en les pedres i els metalls, però hi ha un ventall ample de materials per dissenyar una joia, com el vidre i el plàstic. Em consider un joier-escultor". Aquesta peça que formarà part del treball de final de carrera forma part d'una exposició col·lectiva de la seva classe que està exposada a Idar-Oberstein, a Alemanya. "La meva idea en aquesta sèrie és treballar joies que reflecteixin la fragilitat dels records".

En pocs mesos presentarà a l'Escola Massana el projecte de final de carrera. A continuació participarà en la fira d'Inhorgenta, a Munic, l'esdeveniment de referència en joieria. Ignasi Cavaller Triay afirma que ha descobert el seu ofici i que l'apassiona. "Tot va ser per un error. Quan estudiava a l'Escola d'Art de Menorca me vaig matricular per equivocació a una optativa de joieria, que al final ha estat el que m'ha agradat. Després d'un temps sense estudiar vaig fer feina com a marmolista, fins que el meu amic Jaume em va animar a partir amb ell a estudiar a Barcelona. Sempre li agrairé".

Tot i que acabarà el grau superior, la seva formació continuarà. "El meu tutor em va dir que per arribar a ser un bon joier has d'haver estudiat un mínim de 10 anys". S'ha de decidir per Alemanya o Holanda, on la Joieria Artística, a diferència d'aquí, és considerada una llicenciatura universitària.

Comentar

Para poder comentar debes estar registrado y haber iniciado sesión.

De momento no hay comentarios.