Gent de casa

"Les apostes de cavalls li donen més interès a les carreres"

Guedi Ballester i Maria González. Encarregades de les apostes de l'Hipòdrom

Valorar:

Autofitxa
Som na Guedi Ballester, som de Maó i tenc dues filles, na Cristina, de 18 anys, i na Sara, d'11 anys. Vaig començar a venir a s'Hipòdrom de joveneta perquè mon pare, en Tino, és el qui xerra per megafonia. M'agrada molt el patinatge perquè vaig ser patinadora. Som na Maria González i tenc un fill, en Xavi, de 6 anys. M'agrada molt la música i estic aquí amb na Guedi des de fa 15 anys.

Mercè Pons Maó
Com funciona el tema de les apostes a l'Hipòdrom de Maó?
Fins fa tres anys funcionava de forma manual. A partir que en Toni Roca va entrar com a president va canviar es sistema i vam passar a la informàtica. Abans hi havia butlletes de paper, unes tenien un nombre tot sol i era sa butlleta guanyadora del cavall guanyador; després n'hi havia de dos nombres, les quinieles, que eren pel cavall guanyador i pel segon i també podien fer-se creuades, és a dir podies apostar per dos cavalls com a guanyadors; i després es trios, és a dir el primer cavall guanyador i el segon i el tercer.

I ara funciona igual encara que a través de l'ordinador?
Sí, sí, és el mateix, pots apostar pel cavall guanyador o les quinieles, cada butlleta val 1.50 euros, i si vols creuar la quiniela val 3 euros. Per al trio el mateix, si és un sol ordre de cavalls guanyadors val 1.50 euros i si els vols creuar i fer més combinacions de guanyadors val 6 euros. També hi ha les quíntuples, que consisteix en endevinar el cavall guanyador de les cinc últimes carreres, i el quartet que és per a l'última carrera i cal endevinar els quatre cavalls guanyadors.

Quin tipus de gent sol fer apostes?
Tot tipus de gent. Per una banda tenim la gent de tot l'any, que són molt fidels, i que fan apostes, són els que solen tenir cavalls. Després també hi ha un grupet d'estrangers que resideixen a l'Illa que són molt aficionats a l'aposta. I a l'estiu molts de turistes, especialment els anglesos són molt aficionats a les apostes. I a l'agost també hi ha molt de turisme nacional que també aposta. Les apostes de cavalls li donen major interès a les carreres. Les apostes són tan antigues com les carreres mateixes.

Aposten més els estrangers que els menorquins?
Sí, en general sí, els estrangers ho tenen per costum i just arriben ja miren a qui han d'apostar. Els menorquins que aposten són els que vénen tot l'any.

Quin és el premi que es guanya?
Tot va en relació al total apostat i als guanyadors que hi hagi. La veritat és que és molt variable, poden ser vint euros, per exemple, i si es guanya un trio creuat i hi ha fons poden ser més de cent euros.

I com es tria el cavall preferit, espe­cialment quan no els coneixen?
La gent habitual d'aquí ho té molt clar perquè coneix bé els animals, tot i que aquell dia poden fallar, per exemple perquè galopin i quedin distanciats i per tant fora de carrera. Els estrangers solen mirar el programa on surt una columna on està anotat el resultat del cavall en les últimes setmanes. També els agrada anar a veure el cavall abans de la carrera i així conèixer-lo una mica.

Comentar

Para poder comentar debes estar registrado y haber iniciado sesión.

De momento no hay comentarios.