Gent de casa

"Amb plaques solars estalvies la meitat de la despesa energètica"

Paz Carreras Seguí. Doctoranda en Física

Valorar:

llucia pons Maó

Quin màster ha fet i en què ha consistit el seu projecte?
Se tractava d'un màster interuniversitari entre la UB i la UPC sobre energies renovables. Durant el primer quadrimestre vaig assistir a les classes, que eren intensives, i durant el segon quadrimestre vaig realitzar el projecte.
El meu projecte ha estat sobre les plaques solars, específicament el confinament òptic per cèl·lules solars, i tracta l'optimització d'un procés de textures piramidal sobre silici cristal·lí, que és una part de les cèl·lules solars clàssiques. Amb una estructura piramidal aconseguim que la llum que entra reboti a una superfície i llavors, com que en lloc d'un pla en tens dos, fa que obtenguis el doble de llum de la que captaries amb un sol pla.
He realitzat aquest màster amb el grup d'energia solar de la Universitat de Barcelona, amb qui he seguit per fer el doctorat perquè m'ho vaig passar molt bé fent el projecte, el grup és molt interessant.

Llavors aconseguim unes plaques solars amb més eficiència?
Sí, texturam les cèl·lules amb una estructura micromètrica piramidal i donam així la possibilitat que la llum passi dues vegades per les cèl·lules solars i al final aconseguim augmentar el corrent que pot absorbir una placa solar amb la mateixa superfície i per tant guanya amb eficiència.

Quin ha estat el procés i com pot ser l'aplicació pràctica?
Vaig combinar la meva idea d'optimitzar aquest procés amb altres feines de textura del grup i al final ha resultat una estructura molt interessant que esteim en procés de patentar. Si una empresa s'arribés a interessar, estudiaria la viabilitat en tot el procés de creació de les plaques solars i compraria la idea. Es tractaria de posar un pas més en el procés industrial i l'eficiència del resultat seria major.

Han publicat ja el seu treball?
Sí, en diversos articles a revistes científiques i també vaig anar a Boston a explicar-ho al MIT, Massachusetts Institute of Thechnology.

En quin moment es troben les plaques solars?
L'ús més eficient és el tèrmic, també s'estan fent camps i s'utilitza com efecte fotovoltaic, pots emprar l'energia com a font de calor o electricitat. Surt realment rendible, amb unes plaques solars que en dos anys tens amortitzades estalvies la meitat de la despesa energètica. El cost de compra i d'instal·lació és el que segueix sortint car. I s'ha de combinar amb el corrent, ja que si durant uns quants dies està ennuvolat les bateries no emmagatzemen prou energia.

Per què el tema de les energies renovables?
En un país com el nostre és molt interessant utilitzar els recursos naturals dels que disposem i el sol és un dels recursos més importants. Quant al meu treball de recerca sobre energies renovables, m'interessava especialment perquè després té aplicació real, té impacte després de la feina feta. La feina en solitari davant un ordinador dins un despatx no m'agrada, preferesc les coses que es poden aplicar.

Comentar

Para poder comentar debes estar registrado y haber iniciado sesión.

AnteriorSiguiente
Página 1 de 1

Menorquina fotovoltaica
Hace más de 5 año

I es Consell Insular no s'hi podria demostrar com a 'empresa interessada' per omplir tots es edificis públics d'aquestes plaques?

Valoración:menosmas
AnteriorSiguiente
Página 1 de 1