Rehabilitació de l'estendard commemoratiu de l'assalt turc a Ciutadella

Varietat de discursos entorn a l'obelisc

El constructor defensa l'obra realitzada mentre sorgeixen més veus contràries per l'actuació

Valorar:
Visto 3 veces
preload

06-11-2015

isaac pons de rosa     Ciutadella
Opinions enfrontades són les que es succeeixen en relació a la rehabilitació de l'obelisc de la plaça del Born de Ciutadella. A les veus que critiquen l'actuació els surten versions contradictòries. Una d'elles, la del constructor que ha realitzat les obres de millora, Ildefonso Vinent, qui defensa que ha complert el projecte que va aconseguir l'adjudicació per part de l'Ajuntament.

L'opinió de la Societat Històrico-Arqueològica Martí i Bella no és l'única contrària a l'intervenció a que ha estat objecte el monument més emblemàtic de Ciutadella. L'arquitecte Agustí Petschen, que entre d'altres projectes, va ser l'encarregat de dirigir la recent restauració de la Catedral, considera totalment encertats els comentaris sorgits des de l'entitat presidida per Alberto Coll. Per a Petschen "no és que sigui un projecte incorrecte, és que va en contra de totes les lleis i els manuals d'arquitectura", afirma el tècnic. A més, segons explica, el que s'ha fet no es pot "ni considerar una restauració".

Per la seva part, el constructor autor de la rehabilitació considera que "hi ha gent a la que li agradarà i gent a la que no, però nosaltres hem resseguit un projecte que, a més, ha estat supervisat per un arquitecte municipal", es justifica. També assegura l'empresari que "no és cert que no s'hagin substituït les pedres que estaven pitjor, se n'han canviat", assegura indignat, una afirmació que contrasta amb les opinions tant de la "Martí i Bella" com de Petschen.

Tampoc estan d'acord amb l'execució d'aquesta actuació, altres constructors que aspiraven a rebre l'adjudicació. Fonts consultades asseguren que es van presentar ofertes per un valor similar al de la que finalment va ser adjudicada, uns 50.000 euros, i que contemplaven la substitució de pedres enlloc de l'utilització del morter de calç emprat, un producte que amb el pas del temps crearà grans diferències de tonalitats entre les zones de marès i les que han estat forrades de calç. L'assignació de les obres es va fer, finalment, per 54.498 euros.

escuts
S'ha de puntualitzar que els quatre escuts que hi ha, un a cada cara de la piràmide, sí que són de marès, tal i com eren originàriament, i no de pasta. Així ho indica el mestre artesà que n'ha elaborat dues rèpliques, Victor Marugán. Dels quatre escuts que presideixen l'obelisc, dos van ser restaurats in situ, mentre que els altres dos que eren irrecuperables van ser substituïts per unes còpies en marès fetes per a l'ocasió.

Comentar


Todos sus comentarios serán previamente moderados. Gracias por participar.

* Campos obligatorios

De momento no hay comentarios.