Sant Antoni, festa de foc i tradició

Música, clàssica i tradicional, exposicions, conferències, esport, fires gastronòmiques, torrades i beneïdes omplen el programa de la Diada, que s'estén al llarg de vint dies carregats d'actes

Valorar:
Visto 5 veces

ll. pons     Maó
L'agenda s'intensifica més que mai quan s'atraca la festa de Sant Antoni, en la que es celebra la Diada de Menorca tot recordant aquell 17 de gener de 1287, quan el rei Alfons III desembarcà a l'Illa del Rei per conquerir Menorca. De fa uns anys ençà, els dies que envolten la festivitat s'omplen d'actes organitzats per institucions i entitats. Als actes oficials més formals s'hi sumen les entitats que organitzen algun dels seus esdeveniments també amb motiu de la diada. La tradició es viu al carrer, el fred es combat al caliu de la torrada i de la música que omple el vespre de Sant Antoni i al matí la gent acudeix a la missa, a les fires gastronòmiques i a les beneïdes d'animals.

La música clàssica, popular, moderna i tradicional té el seu espai preferent en el marc de la Diada. El programa s'engega amb un concert que es viurà al Principal de Maó amb l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears Ciutat de Palma dijous, a les 21 hores. L'entrada per aquest concert és gratuïta, només cal anar-la a recollir entre dimecres i dijous a la taquilla. La cançó menorquina anirà a càrrec de quatre corals que cantaran dia 15 també al Teatre Principal. David Russell actuarà as Migjorn, dia 16 a les 20 hores a l'església de Sant Cristòfol. El vespre de la Diada la música escalfarà la nit de les torrades als pobles, S'Ensamble actuarà a Alaior, Es Penell i Aires des Barranc d'Algendar a Ferreries, David Russell as Migjorn i La Troba Kung-Fú a Maó, entre altres.

La cultura que es difon a través de les exposicions també aprofita el moment festiu del gener per inaugurar distintes mostres. As Mercadal, dijous dia 8 s'inaugura una exposició que recull els elements del catàleg de protecció del patrimoni municipal. L'Arxiu d'Imatge i So dilluns dia 12 presenta una exposició i audiovisuals sobre l'evolució del turisme a Menorca. Exposició antològica de Pilar Perdices Sintes, maonesa de naixement que ha desenvolupat una interessant carrera artística a Barcelona, principalment, i que ara es dóna a conèixer a Menorca. La seva obra pictòrica es mostrarà al Claustre del Carme a partir de dia 14, els seus gravats s'exhibiran a l'Ateneu de Maó, on l'artista donarà una conferència.

Diversos conferenciants oferiran xerrades per tota Menorca. Jaume Mascaró dia 9 al Casino 17 de Gener; José Luis Terrón Ponce tractarà el tema la Guerra de la Independència a Sant Lluís dia 10 a les 20 hores; taula rodona sobre la Diada moderada per Miquel Àngel Limón a Alaior dia 14; Pere Serra Bauzà xerrarà de la llengua i la literatura en el marc de l'entrega del XXIII Premi d'investigació cultural Francesc de Borja Moll al Saló Gòtic de Ciutadella divendres dia 16; Josep Bargalló, president de l'Institut Ramon Llull, oferirà una conferència durant la sessió plenària del Consell el mateix dia 17; i Clara Besa, jutgessa, tractarà sobre la violència sexista dia 23 a les 20.30 a Ciutadella.

L'esport, curses populars, espectacles eqüestres, de petanca, vela llatina, trot, tir amb fona, joc maonès i altres modalitats, també ofereix un repertori d'activitats interessants per la Diada, així com el teatre popular, glosat i moltes altres coses.   

Comentar


Todos sus comentarios serán previamente moderados. Gracias por participar.

* Campos obligatorios

De momento no hay comentarios.