Gent de casa

"A la seu de Telègrafs podíem arribar a fer 300 girs al mes"

Joan Mercadal Gomila. Telegrafista

Valorar:

Mercè Pons Alaior

Com li sorgeix l'oportunitat de treballar com a telegrafista?
Quan vaig acabar el curs a La Salle no vaig voler estudiar més. Vaig saber que hi havia una baixa a telègrafs i vaig començar repartint telegrames pel poble, per devers l'any 1968. Prest van sortir oposicions i les vaig aprovar passant d'interí a funcionari. Quan l'encarregat que hi havia, en Toni Ximenes, es va jubilar em van proposar passar a ser l'encarregat i així va ser. L'any 1985 vaig marxar a Barcelona i vaig treballar a la sala d'aparells de telègrafs. També vaig estudiar batxillerat i vaig entrar en una acadèmia de Belles Arts per estudiar restauració. També vaig treballar a l'acadèmia Bolet. Finalment, l'any 2002, per motius familiars, vaig tornar a l'Illa.

Quin era el funcionament d'una seu de telègrafs a Alaior?
En aquell temps hi havia molt de moviment perquè a Alaior hi havia moltes fàbriques de calçat i altres que empraven el servei contínuament. Allò que més es feia eren telegrames i girs. Podíem arribar a fer més de 300 girs al mes. També hi havia molta activitat militar al Polvorí que giraven molts de diners, podien remetre al banc entre 600 i 700 pessetes al dia. També es comunicaven les defuncions o les festes que celebrava l'Ajuntament o La Salle, per exemple.

Quins tipus de documents es podien remetre?
Hi havia els ràdio telegrames per a vaixells, els telegrames ordinaris de cada dia, els urgents amb una altra taxa, els oficials per Ajuntament i Guàrdia Civil, entre altres i els girs telegràfics i oficials.

I quant podia costar enviar un telegrama?
Comptàvem les paraules i cada paraula que passés de 15 caracters comptava per dues. Hi havia una taxa fixa i després tant per paraula. Respecte els girs, es feien i, si es volia posar un text es comptava tant per paraula i es passava com urgent.

S'utilitzava el morse?
Quan vaig entrar, el senyor Ximenes em va fer estudiar el morse i el vaig emprar uns tres anys.

Com veu l'evolució de les comunicacions?
Diria que ha canviat un mil per cent. El sistema dels missatges per mòbil o el correu electrònic, per exemple, demostren una evolució que cada dia va a més. La telegrafia era l'avantguarda en comunicació en aquell moment, per això crec que s'ha perdut una mica l'essència, l'encant d'aquell sistema, però sens dubte ha estat una evolució extraordinària.

Vostè ha estat l'artífex del betlem de l'església de Gràcia...
Sí, és un betlem ben tradicional realitzat amb les figures que les monges franciscanes s'havien emportat quan van marxar i que jo vaig recuperar. Els edificis que reprodueixen llocs emblemàtics del poble els vaig trobar un any a l'Ajuntament. M'encanten les figures de betlem, en tenc d'Egipte, Cuba, Mallorca i Israel, entre altres indrets.

Comentar

Para poder comentar debes estar registrado y haber iniciado sesión.

De momento no hay comentarios.