L'art de l'enginy i l'essència de la tradició

La votació popular és fins diumenge l'encarregada d'elegir l'escultura que s'ubicarà en la rotonda d'accés a Alaior

Valorar:
Exposició. Compta amb algunes imatges virtuals de com serà l?impacte visual de les peces en mides reals

Exposició. Compta amb algunes imatges virtuals de com serà l?impacte visual de les peces en mides reals

M.P.F. Alaior
Tradició i modernitat, llegenda o realitat, narració o insinuació s'han fusionat per convertir-se en un tot. L'escultura que Alaior veurà alçada en menys d'un any en la rotonda d'accés a l'entrada principal del casc urbà estarà dotada de totes aquestes propietats contràries i complementàries alhora. Tant sigui una com una altra l'escultura que el poble elegeixi, sens dubte es mostrarà enriquida per la imaginació.
És així com de 23 projectes presentats (una desena procedents de Menorca i la resta d'altres indrets peninsulars), una Comissió ha escollit sis obres finalistes. A partir d'ara serà el vot popular l'encarregat d'escollir la millor peça per engalanar la ciutat. Tots els empadronats en el municipi i majors de 18 anys poden observar les sis maquetes en miniatura, d'1,50 metres, i un mural explicatiu sobre el perquè de la creació, a l'església de Gràcia i votar fins a un màxim de tres escultures. Aquesta votació es pot formalitzar des d'ahir fins el proper diumenge de les 18 hores a les 21 hores. Serà diumenge mateix a la nit quan la Comissió faci el recompte i l'obra que més vots tingui serà dotada en 70 punts que és el màxim que se li pot atribuir per votació popular. La resta d'escultures rebran, segons el nombre de vots, una xifra proporcional a la que més punts hagi tingut. Així mateix, els menors de 18 anys també podran donar a conèixer el seu parer en aquesta elecció ja que poden visitar l'exposició durant els matins en grups escolars i donar un vot conjunt a la millor peça. Aquesta elecció popular se sumarà a la votació de la Comissió valorada amb un màxim de 130 punts. Malgrat la temàtica marcada en les bases del concurs era d'allò més simple, un Llargandaix o una vaca, els autors de les obres han posat la mà a l'enginy per donar forma a escultures completament originals en què, en cap d'elles hi manca la tradició alaiorenca en el sector industrial o la vessant llegendària d'aquell drac esperpèntic. És més, en gran part dels casos la fusió d'ambdós àmbits n'és l'essència de la creació.

Segons apunta el regidor de d'Educació i Cultura, Josep Portella, el premi amb què serà dotada l'obra guanyadora és de 40.000 euros que l'artista haurà de destinar a cobrir les despeses d'elaboració de la peça. Aquesta quantitat procedeix de la Llei de Patrimoni Històric que l'Ajuntament ha de complir destinant un 1 per cent de les inversions anuals. Aquesta quantitat municipal, valorada en 80.000 euros, es destina en un 50 per cent a la protecció del patrimoni i l'altra 50 per cent al foment de la creativitat, que és on pren forma aquesta iniciativa del concurs. Cal indicar que les escultures són monumentals ja que tenen una alçada d'entre quatre i set metres.

Comentar

Para poder comentar debes estar registrado y haber iniciado sesión.

De momento no hay comentarios.