Sala de cultura Sa Nostra des Mercadal

"El microconte és molt breu, com una clucada d'ulls"

Joan Pinyol impartirà les classes de les VII Jornades de Creació Literària

Valorar:
Visto 4 veces
preload

Pinyol. L?escriptor impartirà les classes de les jornades literàries

06-11-2015

Ll. Pons     Maó
Joan Pinyol és llicenciat en filologia catalana i professor i catedràtic d'ensenyament secundari. És escriptor i realitza habitualment tallers de creació narrativa en associacions, biblioteques o on el requereixin com és el cas de les VII Jornades de Creació Literària organitzades pel Consell insular, el diari "Menorca" i un any més es desenvolupen as Mercadal a la sala de formació de Sa Nostra. 

Què és el microconte?
És un gènere narratiu com tants altres hi ha, com la novel·la, la rondalla o la biografia, és un més i no va lligat amb el conte sinó que és un gènere propi amb regles pròpies. El microconte es caracteritza per la brevetat, la concisió, l'economia del llenguatge, estem xerrant de narracions que en alguns casos poden ocupar una sola línia i tot i així és una narració. Té el mèrit de ser molt petit, molt micro, i poder dir moltes coses en el mínim espai possible, aquesta és la seva màgia.   
Hi ha una extensió màxima que limiti el microconte?
No, el que importa és que es digui el que s'ha de dir, contant el que s'ha de contar, tant si són cinc línies com deu. 

Què el distingeix del conte?
El microconte no ha de tenir cap plantejament narratiu, ha d'anar directe al nus i ha de desembocar amb un final que sorprengui al lector i el faixi pensar, justament perquè són tant concentrats necessita el lector una mica de repòs per poder-los pair.   
Què comparteix amb els altres gèneres narratius?
Cadascun té les seves pròpies característiques i el punt comú seria més aviat el plantejament d'una trama que ha de ser molt directe en el microconte. El microconte és una clucada d'ulls, la novel·la amb els seus personatges seria com la pel·lícula i el conte el podríem equiparar a una fotografia. El microconte és més suggerent que explicatiu, requereix que el lector estigui atent, més que en altres gèneres. Comparteix el fet d'estar escrit en prosa, explica una història determinada i té un final, que en aquest cas no deixa indiferent ningú. I a partir d'aquí hi ha moltes diferències. 

Comentar


Todos sus comentarios serán previamente moderados. Gracias por participar.

* Campos obligatorios

De momento no hay comentarios.