Gent de casa

"Muntar un taller de restauració de paper és descomunal"

Judit Tur. Restauradora de document gràfic

Valorar:
Visto 11 veces
preload

06-11-2015

Llucia Pons    Maó

Quin tipus de restauració fa?
Durant els meus estudis vaig fer restauració de patrimoni i em vaig especialitzar en restauració de paper, que era la més estranya, tothom feia mobles i pintura. M'apassionen des de sempre els llibres i vaig trobar en la restauració de paper la meva professió. 

Ho conta amb molta passió. Sempre ho havia tingut clar?
No, però ara me n'adono que era dels fillets que cuidava els seus llibres de text, els tenc impecables, ben guardats, sembla com si no els hagués emprat mai. 
 
Com és el seu taller?
Muntar la infrastructura d'un taller de paper és descomunal, necessita molt d'espai, ja que requereix d'importants superfícies planes i necessites eines i màquines molt específiques. Jo fa deu anys que munto taller i encara em queda, a més el cost és molt alt i vaig invertint a mesura que tinc noves necessitats derivades d'encàrrecs. 

Expliqui quin seria el procés de restauració d'un document.
Per exemple un gravat. Primer es fa un estudi organolèptic per analitzar les fibres, les tintes, proves físico-químiques de la suavitat de tinta i la resistència del paper, llavors es fa un diagnòstic i s'inicia el tractament. El tractament consisteix en una primera neteja superfi­cial o mecànica de la pols i després neteja en humit, es submergeix el document dins solucions aquoses o semi-aquoses. Després se li donen reserves alcalines per mantenir estable el document i encara se li ha de donar una capa d'aprés, que són unes coles o gelatines que provoquen el que es coneix com a carteig, la renou del paper, i fa que el paper no es rompi. Quedaria la reintegració del suport, reintegració pictòrica i emmarcat. 

Durant quant de temps?
Si la peça respon entre quinze i vint dies, sinó dos, tres mesos o més. Amb peces molt complexes o delicades pots tardar fins i tot anys.

Quin tipus d'encàrrecs rep?
Particulars a qui sempre garantim privacitat i confidencialitat. Solen dur-me gravats, pintures sobre paper com aquarel·les, carbonets, sanguines, cartografia, llibres, primeres edicions i documents privats. Després hi ha els encàrrecs institucionals. Durant l'any passat l'Ajuntament de Sant Lluís ens va donar per restaurar el mapa Sorà que hi ha exhibit a la sala de Plens i des de l'any passat també el Govern balear, a través del director de l'Arxiu Històric que es guarda a la Biblioteca de Maó, duim la conservació i restauració dels documents més danyats.

Quin procés segueix?
Es fa fitxa tècnica de cada peça i un dossier on s'explica tot el procés seguit per si s'ha de tenir en compte en una altra ocasió, és molt important dur tot el control. La garantia de la restauració de paper dura 50 anys.   

Quins són els principals enemics del paper?
A més del pas del temps, canvis bruscos de temperatura, la llum solar és terrorífica sobretot per les aquarel·les, el sol de Menorca és un blanquejant molt potent... la llum artificial directa també els afecta i el flash, així com les fotocòpies. I els insectes com el corc, els peixets de plata que són lapismes i escarabats i mosques. 

Comentar


Todos sus comentarios serán previamente moderados. Gracias por participar.

* Campos obligatorios

De momento no hay comentarios.