La Diòcesi de Menorca convida a la ponència pública que tindrà lloc a les 20 hores

"Els joves d'avui dia que viuen cristianament són valents"

El bisbe de Terrassa, Josep Àngel Saiz Meneses, oferirà avui la conferència "La família cristiana avui" que clourà els actes del 150 aniversari del Seminari

Valorar:
Visto 7 veces
preload

Convidat. El bisbe de Menorca, Salvador Giménez, donà anit la benvinguda a monsenyor Sáiz Meneses

06-11-2015

Laura Bañón    Ciutadella
El bisbe de Terrassa, Josep Àngel Saiz Meneses, aterrà anit a Menorca convidat per la Diòcesi i va ser rebut amb goig a cal Bisbe per monsenyor Salvador Giménez Valls, amb qui comparteix amistat. "No havia estat mai a Menorca, però conec tant el bisbe actual com a l'anterior", comenta com si es trobés a casa. El prelat, natural de Sisante (Cuenca, 1956) i primer bisbe de la nova Diòcesi de Terrassa erigida fa quatre anys, ha estat convidat per clausurar els actes de celebració del 150 aniversari de la fundació del Seminari. Saiz Meneses es reunirà avui al matí amb els capellans menorquins amb els que compartirà dues ponències: "La pastoral juvenil avui" i "La pastoral vocacional en el moment actual". La trobada serà al Santuari del Toro "perquè la mare de Déu ens ajudi a tots cada dia a que hi hagi més capellans", comenta. L'acte central de la visita tindrà lloc avui vespre, a les 20 hores al Seminari, en una conferència oberta al públic baix el títol "La família cristiana avui" i que clourà l'any jubilar.

Des de la responsabilitat que ocupa com a president de la Comissió Episcopal de Seminaris i Universitats de la Conferència Episcopal, quina és la situació de les vocacions?
Es parla de crisi de vocacions, però estrictament no hi ha tal crisi. El meu missatge és d'esperança. Vocació prové del llatí "vocare", és Déu qui crida i continua cridant avui igual que sempre. Més que una crisi, crec que hi ha un problema de sordera, que vol dir que els nostres infants i joves tenen tant soroll interior i exterior que se'ls fa difícil escoltar la crida. Hem de donar confiança i esperança als joves perquè madurin en la seva fe i que a l'hora d'escollir un camí de vida, escoltin la crida de Déu.

Com afronten els joves un món de canvis com l'actual? Com viuen la fe en ple segle XXI?
Els joves d'avui dia que viuen cristianament són valents, els toca viure contracorrent. I un jove que opti pel sacerdoci ha de ser encara més valent. No és com fa 50 anys, quan fer-se capellà atorgava certa promoció social. Avui dia qualsevol jove que entra al Seminari renuncia a moltes oportunitats professionals. Vol dir que ha tingut l'experiència de Jesucrist i segueix la seva crida. Un tresor que omple la vida. He treballat molt amb els joves i en tenc d'ells una opinió positiva i sempre els defenso. Els hem d'ajudar a créixer com a persones i cristians. Cal ensenyar-los un camí que valgui la pena i un ideal d'altura.

Perquè l'Església manté la defensa del model de família cristiana?
Hi ha la imatge de Jesús a l'Evangeli que ens diu "vosaltres sou la sal de la terra, la llum del món". La sal té la funció de conservar els aliments i és un símbol d'hospitalitat. Ens diu Jesús que hem de ser la sal a nivell familiar, per donar sabor, vigor, alegria per evitar que el teixit social arribi a desfer-se. El model de la Sagrada Família és el de les virtuts que la societat ens recorda constantment: ser acollidors, solidaris, saber conviure amb amor i entrega... Qui estima no és orgullós ni cerca el seu propi interès, i a la família hem de competir per fer feliç l'altre. No som perfectes, però amb amor tot és superable.

El missatge de l'Església és vigent?
És un missatge modern, d'esperança, de consol, d'estímul per a les persones. Tots som fills de Déu cridats a la perfecció. No mos conformem amb la mediocritat i busquem l'excel·lència.

Vostè ocupa un càrrec de responsabilitat a la Conferència Episcopal, com es viu des de dins la institució?
M'he trobat sempre molt acollit i molt estimat. He experimentat aquest afecte col·legial. Destacaria la unitat.

Ha conegut tant Joan Pau II com al pontífex actual, Benet XVI, quines són les semblances i diferències?
Joan Pau II, que vaig tenir el gust de poder saludar a la trobada de Cuatro Vientos a Madrid, era impetuós i el Papa actual és una brisa suau. Els joves el segueixen igual, açò és un exemple de maduresa. Joan Pau II era un líder i que Benet XVI el substituís amb 78 anys és una mostra d'humilitat i coratge. Ambdós comparteixen el carisma i el lideratge, diferent però real.

Avui clourà els actes dels 150 anys del Seminari Diocesà de Menorca, com veu una institució que ha estat capaç d'arribar fins avui?
El Seminari de Terrassa el vam instituir el 2006 i tenim 32 seminaristes. Des de l'experiència, crec en la institució del Seminari a totes les diòcesis. El vicari general de Menorca, Rafel Portella, em comentava que al Seminari Diocesà hi ha 7 seminaristes, és una proporció que està molt bé tenint en compte el número d'habitants de l'Illa. Els bisbes i els mossens hem d'estar convençuts que el Senyor continua cridant i les vocacions tenen futur. Des d'aquí animo a celebrar el jubileu de l'aniversari. Són molts d'anys que la institució ha resistit i més ara, amb la secularització i la baixada de la natalitat. Pel que veig, el Seminari és una institució molt ben valorada a Menorca i ha donat formació a moltes persones.

Pot ser útil el missatge de l'Església en temps de crisi com l'actual?
Ara estem en un món i una societat molt canviants i, a la vegada, en un moment de crisi econòmica. És un moment de dificultats i a la vegada d'oportunitats. Com el meu lema episcopal, "Duc in altum", confiem en la paraula del Senyor i tirem endavant. Hem de tenir confiança en Déu i en els nostres germans.

Comentar


Todos sus comentarios serán previamente moderados. Gracias por participar.

* Campos obligatorios

De momento no hay comentarios.