L'acte va tenir lloc ahir a la sala Jeroni Marquès del Cercle Artístic i dins el programa "Memòria viva"

L'IEB ret homenatge a la dedicació del professor i editor Lluís Casasnovas

Josefina Salord va destacar en la seva presentació la "preocupació que sempre va tenir per la llengua i la cultura catalanes" aquest literat que "ha enriquit i humanitzat el nostre present"

Valorar:
Visto 2 veces
preload

Distinció. El reconeixement a Lluís Casasnovas està inclòs en el programa ?Memòria Viva?

06-11-2015

G.Q.     Ciutadella
L'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB) va retre ahir vespre homenatge al catedràtic, escriptor, traductor i editor, el doctor Lluís Casasnovas Marquès, en un acte molt emotiu, que va comptar amb la col·laboració del Cercle Artístic de Ciutadella. A la sala Jeroni Marquès de l'entitat de la plaça des Born es van congregar la família al complet de l'homenatjat, els seus amics, nombrosos deixebles i admiradors de la seva obra i representants de les institucions i de la societat civil menorquina.
Després d'unes paraules de salutació i benvinguda del president del Cercle, Paulí Amorós, la filòloga i presidenta de la secció de Llengua i Literatura de l'Institut Menorquí d'Estudis, Josefina Salord, va glosar la figura i la trajectòria professional, literària i cívica de Lluís Casasnovas i es va confessar "molt honorada" en el fet que li haguessin encomanat aquesta tasca.

Josefina Salord va començar definint el doctor Lluís Casasnovas com una de les "persones excel·lents" de Menorca, "d'aquells que van haver de fer una tasca per la llengua i la cultura menorquines en uns moments difícils", que hauria pogut ser un membre d'aquella "generació perduda als quals ara hem de començar a recordar". En aquest sentit, Salord es va referir, en primer lloc a la condició de docent de Lluís Casasnovas, número 1 en les oposicions a mestre i premi extraordinari en el doctorat, amb la seva tesi "La toponímia menorquina". La presentadora no va oblidar, però, com, en tornar a Ciutadella en crear-se l'Institut i obtenir ell la plaça de professor numerari, Casasnovas, que havia tingut a Badia Margarit com a mestre i Borja Moll com a referent, va començar a fer la seva tasca a l'Illa, com a membre de la secció d'Estudis del Cercle Artístic, articulista al setmanari "El Iris" i al diari "Menorca", en l'activitat de recerca de llibres d'ensenyament i en les seves adaptacions al castellà de literatura juvenil universal, de la qual era un lector enfervorit.

Especial esment va fer Josefina Salord de "l'aventura" que va suposar l'any 1972, la creació d'Edicions Nura i que ell i els seus col·laboradors van superar, "ja no amb escreix sinó amb desmesura". Per a Salord, l'obra de Casasnovas és "polièdrica i ha enriquit i humanitzat el nostre present". Es tracta de l'obra d'una "persona enigmàtica, de silencis i misteris imposats que ara hem d'anar descobrint".
El president de l'IEB, Sebastià Serra, es va felicitar per la seva banda pel fet que el jurat dels premis de Producció Cultural de Menorca hagués recomanat aquest homenatge que l'Institut ha inclòs dins el seu programa "Memòria Viva", per l'exemple modèlic de ciutadania que Casasnovas va saber donar sempre a la "defensa de la nostra llengua i la nostra cultura".

En nom de Lluís Casasnovas i de la seva família, el periodista Josep Pons Fraga va llegir unes paraules d'agraïment. En elles, el doctor Casasnovas, que va confessar no ser "massa amic dels homenatges", va tenir emocionats records cap a persones "que mereixen, molt més que jo mateix, aquest reconeixement". Va començar pel seu germà Andreu, periodista i escriptor, i no va oblidar cap dels membres de la seva família, especialment la seva esposa Anna, i la seva tia Joana, que el va acollir quan va quedar orfe de pare i mare. Casasnovas es va definir com un home "que ha intentat ajudar tothom i aprendre de tots" i va fer una especial referència a la seva "fe íntima" i les seves "conviccions cristianes que m'han educat en els valors".
L'acte va acabar amb un excel·lent concert de flauta i piano a càrrec d'Andriy Lemekh, acompanyat pel seu pare, Orest Lemekh.

Comentar


Todos sus comentarios serán previamente moderados. Gracias por participar.

* Campos obligatorios

De momento no hay comentarios.