Gent de casa

"L'art hauria de ser més social per denunciar les injustícies"

Kiko Murillo. Cartroner

Valorar:
Visto 10 veces
preload

Kiko Murillo

06-11-2015

Autofitxa
Em dic Kiko Murillo i sóc de Trujillo, Cáceres. Per motius personals em vaig traslladar a Menorca l'any 1992. Estic vivint a Alaior amb la meva parella i el meu fill de 13 anys. He treballat en moltes vessants sempre en l'àmbit creatiu. Em considero una persona molt polifacètica, d'aquí que m'agradi molt l'art i sobretot allò relacionat amb el cartró pedra. També he fet programes de ràdio i he fet alguna que altra cosa en decorats escenogràfics.

Mercè Pons    Maó
Per què decideix involucrar-se en aquesta iniciativa del cartró pedra?
Sempre m'han agradat les arts creatives. Com a anècdota vull indicar que quan feia octau d'EGB vaig participar en un concurs d'escultures a nivell autonòmic d'Extremadura. Vaig presentar una escultura feta amb pedra i vaig classificar-me en onzena posició. A Trujillo vaig treballar amb un  mestre fent cavallets de cartró. Vam elaborar una rèplica de l'estàtua de Pizarro a Trujillo i que es troba en un palau. A Alaior tenc un taller que és com un laboratori ja que m'encanta experimentar i expressar-me amb l'art. Allò que he après ha estat de forma autodidacta amb el recolzament d'algun curs, però poca cosa més.
I va aconseguir la carta d'artesà?
Sí, deu fer uns cinc o sis anys que la tenc.
Què és el cartró pedra?
Bé, el cartró que utilitzo és el cartró faller, amb el que es fan les falles de València. És una barreja de fusta, tela, diaris, cartrons i que és com un plec fort moldejable amb el qual pots fer volums. L'acabat va a criteri de l'artista. Es pot pintar amb acrílics o altres tipus de pintura o amb terres, per exemple. Jo solec dir que una obra no està acabada mai ja que malgrat la tinguis allà en el taller un dia se t'ocorre fer-li això o allò i la modifiques.
Quines peces són les més innovadores en aquest àmbit de l'art?
He experimentat molt amb el tema dels instruments. Per exemple he creat el camatron, que es tracta de la fusió del cazú, la maraca i la trompeta, és a dir, percussió i vent a la vegada. Actualment estic perfeccionant el guitron, és a dir, guitarra i trompeta, en què, quan sones la guitarra bufes i emets sons de vent. També he fet escultures musicals com la maracachapa o el palochapa. També vaig idear unes bolles-maraca d'arena on s'hi fusionava sorra de Son Bou i de Cala Pilar i que a la gent li semblaren molt divertides.
Algun desig a fer realitat?
La veritat és que m'agradaria molt fer una exposició de quadres musicals. Són quadres però amb la novetat que existeix una interacció entre la persona i el quadre ja que es poden tocar i emetre diferents sons. Normalment un quadre està a una distància de la persona i així es queda, jo ho vull evitar. Per altra banda, crec que l'art hauria de ser més social, de crítica davant les injustícies del món.
Necessita de la inspiració?
Jo crec en allò que deia Picasso sobre "¿Qué es la inspiración?, No lo sé pero espero que me coja trabajando". 

Comentar


Todos sus comentarios serán previamente moderados. Gracias por participar.

* Campos obligatorios

De momento no hay comentarios.