Els volums en restauració permeten conèixer aquesta aventura

Piali Pashá, el botxí turc que fou subornat

El Paborde Marc Martí va comprar els favors de l'almirall que va ordenar el tràgic assalt turc a Ciutadella, el 1558

Valorar:
Visto 26 veces
preload

Història. El primer volum ja és, novament, en mans de la família De Olivar, després de la restauració

06-11-2015

Isaac Pons de Rosa     Ciutadella
L'assalt turc a Ciutadella de 1558 va ser ordenat per l'almirall de la flota otomana, Piali Pashá, un ambiciós oficial de l'armada que volia emular el seu antecessor, l'almirall Jayr al-Din Barbarroja, qui havia fet palès el poder de l'Imperi Turc amb les seves conquestes. Desitjós de demostrar la seva vàlua, per a Pashá, atacar el port de Ponent va ser quasi una obligació quan va passar per davant la costa menorquina en el seu viatge cap a França. Conegudes són les conseqüències que per a Ciutadella va tenir aquella decisió, que a banda dels ciutadellencs morts, va suposar l'empresonament d'unes 4.500 persones, que van ser deportades a Constantinoble.
Cinc anys després del saqueig, el 1563, el Paborde Marc Martí va iniciar un viatge de quaranta dies cap a terres otomanes en una missió força arriscada: alliberar menorquins esclaus de l'Imperi. Tota aquesta aventura és la que es pot conèixer a través dels dos volums propietat de José María de Olivar Despujol, herència de la família després que l'arxiu passés a mans d'Onofre Martí, germà de Marc, quan aquest va morir. Una de les seves nebodes es va emparentar amb la família De Olivar, fet que ha permès conservar fins a dia d'avui aquests manuscrits, una joia de la història de Ciutadella.

El passat mes de febrer, l'Ajuntament de Ciutadella es va comprometre a restaurar aquests documents a canvi de que l'Arxiu Municipal n'obtingués una còpia digitalitzada. En aquests moments ja està restaurat el primer volum, i s'espera que properament hi estigui el segon.

El suborn
Entre els documents que s'apleguen en el primer dels dos llibres que recullen "la jornada de Constantinoble que féu el señor Paborde M. Martí" hi ha el passaport que l'eclesiàstic va obtenir del propi Piali Pashá, el tercer personatge de més poder de l'Imperi Turc. Com explica l'historiador i arxiver municipal, Florenci Sastre, després d'entrar irregularment a Istambul, Martí va comprar l'almirall turc a canvi d'un vestit de pell de marta, aconseguint així el visat per poder circular pel territori otomà per rescatar els 150 presoners que finalment va poder retornar a Menorca.

La conservació d'aquest tresor que documenta el viatge de Martí, permet veure de prop la lletra escrita per la mateixa mà que va assenyalar Ciutadella com una més de les seves conquestes. Aquest, però, és només un exemple del que contenen aquests reculls. Hi ha també cartes reials, súpliques, llistats d'esclaus menorquins, llistes de rescatats, textos en turc o diccionaris, entre d'altres.

Comentar


Todos sus comentarios serán previamente moderados. Gracias por participar.

* Campos obligatorios

De momento no hay comentarios.