Gent de casa

"És curiós que siguin les dones les encarregades dels budells"

Miquel Moll Triay. porquejador professional

Valorar:
Visto 2 veces
preload

Miquel Moll Triay.

06-11-2015

MERCÈ PONS    Maó

Autofitxa
Em dic Miquel Moll Triay i som des Migjorn Gran. Vaig néixer dia 19 d'agost de l'any 1966, estic casat amb n'Auxiliadora i tenc dues filles, na Lourdes i na Carme. Som carnisser des que tenc raó de ser i he fet bastantes porquejades particulars al llarg dels anys. Avui matí de ben prest seré as Mercadal a celebrar unes porquejades de dos porcs per al club de jubilats, tot d'una manera ben tradicional. Entre les meves aficions destacaria la caça i el futbol.

Com apren l'ofici de carnisser?
És una tradició familiar. Mon pare ja era carnisser i jo, amb tan sols 13 anys ja anava al matadero des Migjorn i a treballar en això de la carnisseria. Abans matàvem as Migjorn, després as Mercadal i també a Maó però ara ja hi ha els matarifes que estan especialitzats en això. La carnisseria Moll Triay sempre ha estat allà mateix i roman oberta, de manera oficial, des de l'any 1939. En concret, la va obrir un conco del meu pare, el conco en Juanico. Ara, mon pare ja està jubilat i portem la carnisseria entre el meu germà en Pere i jo.

I sobre les porquejades hi segueix havent tradició?
Jo me'n record que amb 18 anys tothom ens demanava fer porquejades, tal vegada arribàvem a matar cinc porcs en cases diferents. Avui en dia, és rar si ens ho demanen, s'ha perdut gairebé per complert la tradició de fer porquejades.

I a què es pot deure aquest canvi tan substancial?
Que avui en dia és més fàcil comprar una sobrassada a la carnisseria que tenir un porc, mantenir-lo i comptar amb una zona adequada per fer les porquejades.
Quins productes són els més típics d'obtenir en unes porquejades?
La sobrassada, els botifarrons, el cuixot i la carn-i-xua.

I quants de quilos, de mitja, es poden aconseguir?
Tot depèn del tamany del porc però si fa uns 80 quilos, pots fer 25 quilos de sobrassada, 18 de botifarrons i cuixot i deu més de carn-i-xua.

Es segueix mantenint un procés tradicional?
Totalment. És més, a vegades tenim problemes amb les sobrassades perquè les fem sense additius i alguna ens torna blanca. Hi ha productes que mantenen més el color però ja és enganar el producte típic. Noltros mai n'hi hem posat i ens mantenim així. És molt més natural.

Per a l'elaboració de la sobrassada o el botifarró, cada zona ho fa de manera diferent?
La sobrassada gairebé tothom la fa igual. Respecte el botifarró, sí que hi ha diferències. Per exemple noltros covem els caps i freixurats, ho triam, ho capolam i ho tornam a coure. A alguns llocs com Alaior només ho couen una vegada.

Com ha canviat d'antany a ara el procés de les porquejades?
No ha sofert gairebé cap canvi. Amb l'únic que sí que ha variat és amb la mecanització, les màquines són més modernes però res més. El que sí que és ben tradicional i molt curiós és que sempre s'encarreguin dels budells les dones.

Els jubilats col·laboren durant una jornada de porquejades?
Sí moltíssim. N'hi ha molts que han estat pagesos i sempre havien matat a casa, tots sols ho sabrien fer sense cap problema. 

Comentar


Todos sus comentarios serán previamente moderados. Gracias por participar.

* Campos obligatorios

De momento no hay comentarios.