La "Martí i Bella" clausura les jornades sobre el naufragi del ‘Général Chanzy"

La iniciativa ha finalitzat amb l’obtenció de noves dades i materials entorn el naufragi del "Général Chanzy" que poden obrir noves línies d’investigació.

| Ciutadella |

Valorar:
preload

Punta Nati. Alberto Coll amb els ponents francesos en l’excursió al lloc del naufragi - shamb

06-11-2015

Les VII Jornades de Recerca Històriques organitzades aquest cap de setmana per la Societat Històrico-Arqueològica Martí i Bella s'han clausurat amb l'obtenció de noves dades i materials entorn el naufragi del "Général Chanzy" que poden obrir noves línies d'investigació.

Els ponents convidats, els historiadors francesos Pierre Echinard i Jean-Jacques Jordi, han aportat material gràfic i documentació inèdits sobre el vaixell, les persones que viatjaven i la repercussió mediàtica posterior a l'enfonsament. Una de les joies ha estat una breu pel·lícula, enregistrada pels germans Lumière, on apareix el "Général Chanzy" salpant de Marsella. No obstant, segons el president de la SHAMB, Alberto Coll, el document més interessant que han aportat els historiadors és l'informe sobre les causes de l'enfonsament que encarregà la Compagníe General Trasatlántique al comandant Heit i que el govern de la República francesa va mantenir en secret. A les jornades ha estat la primera ocasió en que s'ha fet públic. Per elaborar el document que analitza les causes de la tragèdia, el comandant va fer el trajecte marítim del "Général Chanzy". Les hipòtesis plantegen que el temporal va fer variar el rumb del vaixell, una circumstància agreujada per la manca de fars a la costa menorquina. Els ponents i Alfonso Buenaventura, expert en els naufragis de l'Illa, coincidiren en les consideracions sobre els motius del naufragi. Els dos historiadors francesos s'han compromès a continuar la investigació sobre el "Général Chanzy" i de la vida de Marcel Baudez, la qual encara és un enigma.

El president de la "Martí i Bella" expressa la satisfacció de l'entitat per la resposta i implicació del públic en les jornades i seva importància en aprofundir en la història d'un naufragi que impactà el món. Fins i tot l'ambaixador de França, Bruno Delaye, envià un discurs a la SHAMB, que es va llegir en el marc de les jornades.

Comentar


Todos sus comentarios serán previamente moderados. Gracias por participar.

* Campos obligatorios

De momento no hay comentarios.