El botilet amb la moneda de Carles IV

L’obra de reforma de la façana de la Catedral descobreix el testimoni de l’acte de col·locació de la primera pedra, el 1807, per construir la porta neoclàssica

| Ciutadella |

Valorar:
preload

Obres. Van començar el passat novembre amb l’objectiu de restaurar la façana del mal de la pedra - Miriam Traïd

06-11-2015

Els manobres que restauren la façana llebetjada de la Catedral s'han duit una sorpresa en trobar un testimoni de la seva construcció. És un bòtil de vidre, que conté un paper manuscrit i una moneda de plata amb l'efígie de Carles IV. La troballa era a la part baixa d'una de les columnes de la façana neoclàssica, fet que apunta que es podria tractar del record de la col·locació de la primera pedra, l'any 1807, quan el bisbe Juano manà construir la nova portalada.

Com en l'actualitat, es podria haver utilitzat aquesta moneda de curs legal de l'època per deixar constància del moment en que va començar la construcció de la façana neoclàssica. En temps de Carles IV (1788-1808) circulaven la moneda de coure (que rebia el nom de 'maravedí'), la moneda de plata ('real') i la moneda d'or ('escudo'), les quals totes portaven l'efígie del rei.

La troballa serà investigada pels especialistes per determinar la seva funció, utilitat i per a incorporar-la com a nova dada en la història de la Catedral de Menorca.

Les obres de restitució de la façana neoclàssica del temple avancen, d'ençà que començaren el passat mes de novembre. Des del carrer es pot apreciar com s'han desmuntat parcialment alguns elements de la copinya, el que ha permès descobrir la volta de creueria gòtica original del segle XVI. El descobriment permetrà tenir una idea de com era originalment la portalada principal d'accés al temple.

La intervenció pretén restituir la façana neoclàssica i que pugui conviure amb els elements de la portalada gòtica més antiga que s'han anat destapant.

De fet, l'acció del llebeig durant anys havia anat deteriorant la cara principal de la Catedral de Menorca. Les pedres de marès que integren la façana i els elements decoratius s'havien anat buidant a conseqüència del vent i de la sal marina que transporta, deixant la paret i els seus relleus artístics plens de forats. L'objectiu del projecte és restaurar la façana neoclàssica afectada pel mal de la pedra.

L'empresa Tandrisa, especialitzada en la restauració de patrimoni, executa les obres amb un pressupost de 224.000 euros, que finançarà íntegrament el Govern balear. Va ser durant les obres de reforma de l'interior del temple, quan els arquitectes van detectar els desperfectes a la cara principal de la Catedral. Van ser unes cates realitzades en la façana principal el 2006 que descobriren l'arquivolta original del segle XIV, que es trobava tapada en la part interior de la porta principal. Aquests elements gòtics havien passat a l'oblit quan en 1807 es van cobrir amb la façana neoclàssica actual i que ara tornen a sortir a la llum.

Comentar


Todos sus comentarios serán previamente moderados. Gracias por participar.

* Campos obligatorios

De momento no hay comentarios.