INICIS. Imatge presa l’any 1971 en un dels encontres de trial d’aquest grup de motoristes - j.p.

TW
0

Fa una quarantena d'anys un grup d'aficionats de l'aventura, les gestes i la diversió van apostar fort per experimentar dosis d'adrenalina muntats en dues rodes. I és que l'any 1971 va arribar a Menorca la primera moto de trial, i amb ella, la introducció d'aquest esport quan a l'Illa encara es desconeixia una modalitat a motor d'aquestes característiques.

Tot nasqué quan un grupet de joves que llavors tenien una vintena d'anys van començar a interessar-se per aquest tipus de motos que a Anglaterra ja eren fortament populars. La presència d'aquesta modalitat a nivell nacional va començar a principis dels anys 60, i amb la seva arribada, la construcció de motos de trial, les Bultaco i Montesa. Aquesta darrera, en concret, la Montesa Cota 247 va ser de les primeres que trepitjà sòl illenc l'any 1971. I una curiositat. Costaren 35.000 pessetes.

Segons informen alguns d'aquells apassionats, la bogeria per fer trial era tal que després de dinar partien a qualsevol lloc on hi hagués pedres, monticles o altures suficients per pujar a cop de gas. Asseguren que en un començament les motos eren de carretera amb rodes més amples encara que de mica en mica el sector es va especialitzar. L'interès per aprendre els portà a desplaçar-se fins a Catalunya on es celebrava el Campionat d'Europa de Trial i on observaven tècnica i estil. A poc a poc van anar introduint campionats de trial a Menorca i, és clar, qui menys cops posava els peus a terra, n'era el guanyador.

Ara, quan gairebé tots ja han deixat arraconada la passió per l'aventura a lloms d'una moto, i sota la iniciativa d'Alfonso Vivó i Juana Mesquida, van decidir recordar experiències i vells temps. D'aquí que el passat 21 de febrer es celebrés una trobada d'amics al camp del Penya Orient de Ciutadella. Van ser una seixantena els qui van obrir el bagul dels records per tal de no deixar en l'oblid tanta habilitat, equilibri i valor d'aquells primers bojos pel motor.