TW
0

autofitxa
Som en Ramon Pujol i Roca, vaig néixer a Reus l'any 1964, als 17 anys me'n vaig anar a estudiar a Barcelona, a l'escola Eina per estudiar arquitectura d'interiors, una escola que realment t'obria la ment a moltes possibilitats, tant per fer un interior, com per dissenyar un estant per a una fira, com el muntatge d'un aparador o d'una exposició. Arrel d'això imagino que vaig tenir la gran sort de fer durant 13 anys els aparadors de Vinçon, fer exposicions al Centre d'Art Contemporani de Barcelona (CCCB) com "El segle del cinema" o "L'estimada terra" per Repsol a La Casa de les Aigües. En aquells moments hi havia grans pressuposts i es gaudia molt fent-ho. Ara Barcelona és una altra història, no ha sabut digerir bé el turisme... Aquí treballo com a botiguer de La Maravilla, que ja té set anys, i la meva afició actual, el caiac.

Com escaparatista, un bon mostrador ajuda a vendre més o és simplement una carta de presentació?
Principalment és una carta de presentació, no ajuda a vendre més, a no ser que destaquis un producte sobre els altres... però un comerç no pot dependre només del mostrador, aquest pot ser molt maco però ha d'anar seguit del que hi ha a l'interior de la botiga.

I al contrari?.
Si, potser, pot haver-hi un mal mostrador i un interior interessant i funcionar molt bé. El mostrador és només una peça més de l'engranatge.

Com es concep un bon mostrador?
Primer cal fer una analítica del que es vol ensenyar, del que vols transmetre. Però un mostrador pot parlar-nos de moltes coses a la vegada fins i tot fets socials i problemàtiques actuals, es pot aprofitar el mostrador per oferir informació i posar el teu granet de sorra, per exemple record a l'inici de la pandèmia de la Sida, a molts mostradors de Barcelona apareixia un llacet vermell quan ningú sabia encara que significava.

Amb quina opinió valora, en general, els mostradors de Menorca?
L'opinió sincera és que tot en conjunt és una mica depriment... Sembla ser que per un menorquí els mostradors només es fan per les festes del seu poble, hi posen crespells, el càvec antic de l'avi... i la resta de l'any se n'obliden i hi ha moltes dates importants per fer mostradors, no només les festes majors.

Estem a un lloc rural, aquí no hi ha cap gran ciutat i a vegades es dóna per fet que els mostradors importants han d'estar a les capitals i no és així i la raó que es dóna és que aquí no som tant rics com allà, però això tampoc és veritat. Per fer un bon mostrador, tot i en temps de crisi, si de la caixa s'extreu un dos per cent diari al cap d'un temps es pot contractar un professional, un escaparatista, i es tindrà un bon mostrador. S'ha de fer calaixet com deia Fernando Amat.