TW
0

Un llibre, en concret "La vida, manual d'ús" de Georges Perec (París, 1936 - Ivry-sur-Seine, 1982), va motivar tant la creadora Març Rabal que ni finalitzà la seva lectura, perquè a cada moment la quantitat d'imatges i idees que li suggeria la tenia totalment submergida en un procés creatiu d'urgència tan intens que ha acabat en una exposició que duu per títol "Mutatis mutandis", que es pot gaudir a la galeria Artara fins dia 14 de setembre.

La intimitat de la gent a casa seva vista a través d'una façana transparent és a la vegada una radiografia perfecta de la societat que Perec dedica a París i que inspira Març Rabal no tan sols per a la composició d'unes imatges sinó també per al format amb el que es presenta. Perec parla del puzle i Rabal el fa realitat. Les distintes escenes que crea l'artista, com l'octobaix, un contrabaix de tres cordes, tocat per dues persones, una des de dalt d'una escala, o la de l'home que jeu dins el piano, es composen com a puzles en quadres que després es deconstrueixen per mostrar-se segons l'atzar. "Per un moment he volgut jugar a fer abstracte", reconeix l'artista.

El puzle, emperò, es materialitza realment en una sèrie limitada de 43 jocs a partir dels quals es poden reconstruir sis imatges més totes les altres, abstractes, per a qui vulgui jugar amb elles.

No és l'única fórmula que Rabal utilitza en aquesta exposició, que no és del tot convencional. La majoria dels quadres presents a l'exposició s'acompanyen d'unes animacions que Març Rabal ha realitzat a partir de múltiples fotografies que posa en moviment. El resultat convida a tornar a mirar el quadre d'una altra manera i veure en la seva bidimensionalitat estàtica com transcorre la història concreta que s'explica.

I a més, una aclucada d'ulls, que Març dedica a la correspondència a partir de material trobat, crea una sèrie d'obres més conceptuals, igualment interessants.