Un llaüt patrimoni de tots. El "Besitos" és l’única embarcació declarada BIC (Bé d’Interès Cultural) a Menorca, una barca clàssica menorquina que és escola de vela - Cris

TW
0

El tup-tup tranquil del llaüt "Besitos" ressonava ahir al port de Ciutadella fent viatges per la badia. El dia esplèndid animà a molts a apuntar-se a la convidada dels Amics de la Mar per a descobrir el plaer de navegar amb una embarcació clàssica que és patrimoni dels menorquins.

El patró, Sigfrid Bernal, l'instructor dels cursos de vela que es fan al "Besitos", va fer d'amfitrió, juntament amb Josep Gornès, que s'encarregà d'explicar la història de recuperació del llaüt, l'única embarcació a Menorca catalogada com a BIC.

Les sortides amb el "Besitos" s'emmarcaren en la jornada de portes obertes de la Caseta de Comandància com a centre de cultura i història del patrimoni marítim de Ciutadella i de Menorca en general. Amb motiu de la festivitat de Sant Antoni, Amics de la Mar, el Consell i l'Ajuntament de Ciutadella celebraren la inauguració de l'antic pòsit de pescadors que l'associació ha convertit en un centre de difusió de la cultura marítima local.

L'acte es celebrà en el marc d'una exposició d'imatges antigues sobre la història de la Caseta de Comandància i el "Besitos". Una mostra muntada per Amics de la Mar amb les fotografies rescatades de l'oblit.

Precisament, s'aprofità la inauguració per a lliurar un record als descendents dels mestres d'aixa, Joan Cerdà (mestre Nius) i Jesús Melis, constructors del "Besitos"; i a Jaume Llompart, Nofre Torrent i el mestre d'aixa Miquel Huguet per la seva col·laboració en la restauració del llaüt; un procés que s'inicià el 1996 i que finalitzà el 2004 quan la barca es matriculà legalment baix la titularitat del Consell, que la té cedida a Amics de la Mar com a escola de vela llatina.

L'entitat du cinc cursos realitzats el que ha implicat la formació en els coneixements bàsics de navegació clàssica a un centenar d'alumnes. Són una trentena de persones que han assistit a les classes teòriques i pràctiques dels dos últims cursos organitzats.

El "Besitos", al qual el Servei de Ports autoritzà un amarrament davant la Caseta de Comandància, va ser cedit per Palmiro Andreu a Amics de la Mar en la dècada dels anys 90. S'ha convertit en l'emblema de l'entitat i és l'embarcació que representa a Menorca a les trobades de barques clàssiques que s'organitzen dins i fora de Menorca. A la vegada, de forma periòdica és utilitzada per a fer sortides per a promoure la vela llatina.

Durant la inauguració del nou espai d'Amics de la Mar, es projectà el documental enregistrat per Joan Allès de la Trobada de Barques Clàssiques i Vela Llatina de Sant Antoni de 2004.

Els actes de celebració en motiu de la festivitat de la Diada van continuar després de la inauguració de la Caseta de Comandància amb una animada torrada popular.